Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megőrizzük közös értékeinket
Kárpáti Béla, a Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. ügyvezetője (b) mutatta be az osztrák–magyar delegáció tagjainak a Fertő-parti fejlesztést.

Helyszíni bejárás: Sikeres osztrák–magyar egyeztetés a Fertő tavi fejlesztésekről

Megőrizzük közös értékeinket

| Zöld Sopron

Mintegy tizenöt fős, magyar és osztrák résztvevőkből álló szakmai delegáció járta be a Fertő-parti beruházás területét. Az eseményen világörökségi és természetvédelmi kérdések kerültek napirendre, melyekre a résztvevők megnyugtató válaszokat kaptak.

A múlt heti bejáráson részt vett többek között a bécsi magyar nagykövet, valamint a budapesti osztrák meghatalmazott nagykövet, az Osztrák Külügyminisztérium UNESCO-részlegének vezetője, a Burgenlandi Tartományi Parlament több képviselője és Burgenland tartomány világörökségi megbízottja is. A delegáció tagjait Kárpáti Béla, a Fertő-parti beruházásért felelős állami cég vezetője kísérte körbe az építési területen. A résztvevők egyetértettek abban, hogy fontos az osztrák–magyar együttműködés fenntartása és a világörökségi kérdések közös megválaszolása.

Az ellenzéki politika és a sajtó előszeretettel vádolja titkolózással a Fertő-parti beruházást, és támadja azzal, hogy nem egyeztet az osztrák féllel. Mindkettő – immáron sokadszorra – nyert cáfolatot az elmúlt napokban. Dr. Ernst-Peter Brezovszky, az Osztrák Külügyminisztérium UNESCO-részlegének vezetője a találkozót követően úgy nyilatkozott: a Fertő tavi közös világörökségi helyszín az osztrák és a magyar félnek is fontos. A mostani találkozó lényeges esemény volt az együttműködés szempontjából. Mint mondta: a maga részéről nagyon jó projektnek látja a fejlesztést, Ausztria pedig tiszteletben tartja, hogy a beruházás Magyarországnak igen fontos. – Egy új projektről olyan módon kell az UNESCO-val tárgyalni, hogy azt az UNESCO jóváhagyja – nyilatkozta az egyeztetésről. A részletekről valószínűleg még érkezni fognak kérdések az UNESCO-tól, amelyeket meg kell válaszolni. De a lényeg, hogy Ausztria és Magyarország szakmai párbeszéde igen jó irányba halad, és ezt az UNESCO is bizakodóan szemléli. Kiemelte, hogy bár gyakran éri kritika a fejlesztést, ezek jellemzően nem Ausztria hivatalos szerveitől érkeznek.

Erwin Preiner, a Burgenlandi Tartományi Parlament képviselője a bejárást követően úgy fogalmazott, hogy a helyszíni szemle nagyon fontos volt, hiszen egyik-másik kérdést, mely eddig nem volt tiszta, pontosan megvilágította.

Kárpáti Béla, a Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. ügyvezetője elmondta: a bejárás célja az volt, hogy a külföldi kollégák pontosan megismerjék a beruházást. Az eseményen világörökségi és természetvédelmi kérdések kerültek napirendre, melyekre a résztvevőknek megnyugtató válaszokat tudtak adni.

– Úgy gondolom, ezekben a kérdésekben a két országnak együtt kell dolgoznia, hogy a jövőben is meg tudjuk őrizni a közös értékeinket – hangsúlyozta Kárpáti Béla. A cégvezető hozzátette: bízik benne, hogy az osztrák delegáció tagjai minden fontos információt megkaptak a beruházással kapcsolatban, azt is kiemelte, hogy a találkozón nem merültek fel olyan kérdések, felvetések, amelyek a feleket befolyásolnák a közös világörökségi helyszín megőrzése iránti elkötelezettségükben.

Forrás: fertopart.hu

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...