Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Megőriztem, megmutatom…
Soltra E. Tamás és Somfalvi György a kiállítás megnyitója után a Ligneumban Fotó: Pluzsik Tamás

Megőriztem, megmutatom…

| Pluzsik Tamás | Zöld Sopron

„Megőriztem, megmutatom…” címmel nyílt meg dr. Somfalvi Györgynek, a Soproni Egyetem Építéstani Tanszéke nyugalmazott címzetes egyetemi docensének kiállítása a Ligneum látogatóközpontban.

– Amikor az ember még gyermek, akkor egyszerűen tud rajzolni, aztán történnek dolgok, jönnek hamis vágyak, melyek elterelik ettől – mondta személyes hangú megnyitójában Soltra E. Tamás szobrász- és éremművész, aki annak idején maga is tagja, korrektora és művészeti vezetője volt az Építéstani Tanszék keretein belül működő rajzszakkörnek. – Aki viszont a rajz mellett ott tud maradni, az komoly küzdésnek néz elébe, a rajzolás ugyanis rendszeres munkát követel. Somfalvi György tanár úr ezt rendszeresen végezte is, és végzi mind a mai napig. 

– Most kiállított képeim jelentős része, eltekintve a város-, illetve a fertői képektől, az egyetem főépületében, a tanszékünkhöz tartozó pincében készült, ahol egy fakultatív rajzszakkör működött, melynek én magam is tagja voltam – fogalmazott dr. Somfalvi György. – Mivel a faiparimérnök-hallgatók tanrendjében szerepelt a szabadkézi rajz, így elsősorban közülük kerültek ki a szakkör tagjai. Művészeti vezetőnek rendszeresen felkértünk rangos soproni festőművészeket, így például Kozák Jánost, Rázó Józsefet, majd később Szarka Árpádot, Kovács-Gombos Gábort és így Soltra E. Tamást is.

Ennek az ominózus képzőművészeti körnek 1971-ben volt egy emlékezetes kiállításmegnyitója a Festőteremben – az eseményt ugyanis egy szokatlanul erős földrengés szakította félbe. Ezt követően a Művészeti Alap letiltotta a szakkör nyilvános megjelenéseit, mondván, hogy nincsenek zsűrizve az alkotások, így később csak zárt körű megjelenéseik lehettek.

– Több mint négy évtizedes oktatói tevékenységem alatt igyekeztem megfelelni annak az elvárásnak, hogy a hallgatók a tanszék tantárgyi követelményei mellett valami pluszt is kapjanak – tette hozzá dr. Somfalvi György. – Ezzel együtt, amint ezt ennek a kiállításnak az anyaga is bemutatja, én is kaptam valami, nem is csekély pluszt, amit megőriztem, és most megmutatok a nagyközönségnek. 

Kapcsolódó cikkek

Ingyenes parkolás

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Az idei ünnepekkor is ingyenes lesz a parkolás Sopronban. A városvezetés döntése értelmében a felszíni parkolási övezetekben december 14., szombattól január 1., szerdáig nem kell fizetni az autósoknak. A hatályos rendelet értelmében a felszíni és mélygarázs éves bérletek 2020. január 31-ig érvényesek.