Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Még hó alatt a tőzike
Fotó: Riba Szabolcs

A virágok mesebeli tájjá varázsolják a védett ligetet

Még hó alatt a tőzike

| Cziráki Viktória | Zöld Sopron

Vastag hólepel borítja a csáfordjánosfai Tőzike tanösvényt. Olvadás után apró fehér virágok milliói bújnak elő és festik fehérre az erdőt.

Február végén, március elején virágzik a tavaszi tőzike, mely a Fertő–Hanság Nemzeti Parkban, Csáfordjánosfa közelében található meg Magyarországon a legnagyobb egybefüggő területen. Az itteni tölgy–kőris-szil ligeterdő alján a becslések szerint több millió tövet számlál a virág helyi populációja. Csodálatos látványt szokott nyújtani kora tavasszal a csáfordjánosfai erdő, amikor a tőzikék fehér virágai mesebeli tájjá varázsolják a védett ligetet. Most azonban még hó lepi be a tanösvény területét, csak itt-ott kandikál ki egy-egy apró, harangszerű virág.


– A virágzás több mint két hete tart, azonban a lehullott hó miatt még nem látható teljes pompájában a tőzikés liget – mondta el a Soproni Témának Kugler Péter, a Fertő–Hanság Nemzeti Park területfelelőse. – Az időjárás nagyban befolyásolja a tőzikék virágzását, de a mostani hideg nem árt a virágoknak. A vastag hóréteg ugyanis nem engedi elfagyni a töveket, így olvadás után már a szokásos látvány fogadja majd az ide látogatókat.


A tavaszi tőzike az amarilliszfélék családjába tartozik. A Pireneusoktól Belgiumig és Közép-Európában őshonos faj. Hagymás évelő növény, 15–35 centiméter hosszú. A növény mérgező. Kedveli a lomberdőket, ligeteket, nyirkos, de nem túl nedves réteket. Magyarországon védett.


A Fertő–Hanság Nemzeti Park a hó elolvadása után hétvégente tőzikés sétákat szervez majd a tanösvényen, melyek pontos időpontját a nemzeti park Facebook-oldalán lehet megtalálni.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...