Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Medvehagyma kontra gyöngyvirág

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Szezonja van a medvehagymának, gyűjtési ideje ugyanis március vége, április eleje. A Sopron környéki erdőkben is bőven találni „vadfokhagymát”, de vigyázzunk a gyűjtésével!

Fontos tudni, hogy medvehagy­­mát állami erdőben saját felhasználásra bárki szabadon gyűjt­­­­het – az előírások szerint maximum 2 kilót naponta. A sa­­­­­­­­ját célra gyűjtött növényt ti­­­los értékesíteni! Ha valaki ma­­gáner­­dőben akar „vadfokhagymát” gyűjteni, engedélyt kell hozzá kérnie.  

Medvehagyma…

A medvehagyma levelei azonban könnyen összetéveszthetőek a gyöngyvirágéval. Sajnos, minden évben előfordul, hogy a gyűjtők összekeverik a két növényt, hiszen – noha a medvehagyma korábban kezd hajtani – napjainkban már a gyöngy­­virág levelei is akkorára nőttek, hogy formájuk, méretük alapján nagyon hasonlítanak egymásra. Mindkettő le­­vele ép szélű és párhuzamos ere­­­­zetű, de a medvehagymáé kihajtáskor is lapos, színe fényes élénkzöld, fonáka hamvaszöld. A gyöngyvirág levele hártyás hüvelylevelek közül, hengeresen összetekeredve hajt ki, színe matt hamvaszöld, fonáka csillogó. Megtörve sincs szaga.

 … és gyöngyvirág, a két növény hasonlít egymásra.

A legnagyobb különbség, hogy a gyöngyvirág levelei egész­­­­­ségre ártalmasak: májkárosodást okozhatnak. Az a legjobb megoldás, ha gyűjtéskor megdörzsöljük a növény levelét: a medvehagymának jellegzetes fokhagyma illata van.

Forrás: greenfo.hu

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...