Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Már készüljünk a téli hónapokra!

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Udvari növényeink nagy része más égövi térségből származik, így a hideget sem bírja. Lassan itt az ideje, hogy gondoskodjunk a teleltetésükről, hiszen a reggelek egyre hűvösebbek.

Egyik legkedveltebb kerti növényünk, a leander a mínusz 5 fokot még elviseli, ennek ellenére, ha a hőmérséklet tartósan nulla fok alá süllyed, érdemes átköltöztetnünk téli pihenőhelyére. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy ezek a növények a szabad ég alatt érzik igazán jól magukat, ezért az átteleltetés időszaka legyen minél rövidebb: kedvező időjárás esetén akár december elején is elég bevinnünk őket a kertből. 

– A tél nyugalmi időszak a leandernek is, ezért a növények más gondozást igényelnek, mint a nyári szabad levegős kerti klímán megszokott – tudtuk meg Horváth Gábortól, a Roth-szakközépiskola kertészeti tangazdaság-vezetőjétől. – A leandert a legcélszerűbb jól szellőző, fűtetlen, világos helyiségben tárolni. A legfontosabb az alacsony hőmérséklet biztosítása, mert melegben elszaporodhatnak a növényen a kártevők, például a takácsatkák vagy a pajzstetvek. Amennyiben nem tudjuk számukra a megfelelő körülményeket biztosítani, megelőzés céljából gyakrabban vizsgáljuk át őket!

Ha netán kártevőket fedeznénk fel a leanderen, akkor sem kell azonnal növényvédő szerért rohannunk. A szakember azt javasolja, egy nedves kendővel vagy szivaccsal töröljük át a fertőzött leveleket. A leander télen kevesebb vizet igényel – elég 2–3 hetente vagy havonta megöntözni –, arra azonban figyeljünk oda, hogy ne legyen teljesen száraz a földje! A fagyok elmúltával a növényt ki lehet vinni a szabadba. Ha mégis károsodott, vágjuk vissza a szárát, és új hajtásokat fog hozni.

– Erkélyeink nyári ékessége, a muskátli szintén kibír mínusz 1–3 fokos hideget, de ha a fagyok tartósnak ígérkeznek, tegyük a növényt fagymentes, lehetőleg hűvös, száraz helyre! – fejezte be Horváth Gábor. – A teleltetés idejére le lehet vágni róluk az elszáradt virágokat, megsárgult leveleket.

Ha nincs elegendő hely a tárolásra, bevált módszer a száraz teleltetés: a muskátlit ki kell szedni a földből, lerázni róla egy kevés földet, majd újságpapírba csomagolva száraz, hűvös helyre tenni. Ha mégis a másik megoldás mellett döntünk, az öntözés a téli időszakban hasonló a leanderéhez.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...