Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Már gyérítik a szúnyogokat

| P. Horváth László | Zöld Sopron

Sopronban, illetve a város térségében az elmúlt napokban mintegy 200 hektárnyi területen végezték el a szúnyogirtást. Kémiai szúnyoggyérítést kizárólag a települések belterületén lehet végezni, és ezt a szert csak a földről lehet kijuttatni.

Talán sok olvasónk tapasztalta az előző években, hogy egy kellemes nyári kora estén a teraszon, erkélyen üldögélve egyszer csak a semmiből feltűnt egy repülő, majd a fejünk felett vegyszert szórt ki szerte a városban. Fontos változás, hogy idén a kémiai szúnyoggyérítést, vagyis az irtószer permetezését kizárólag a települések belterületén lehet elvégezni, és ezt is csak a földről. A légi korlátozás a biológiai szerekre nem vonatkozik, de a cél az, hogy a repülőket csak az egybefüggő, vizes, ingoványos területek felett vessék be. 

A száraz tavasz nem kedvezett a vérszívóknak, az elmúlt napok csapadékos időjárása viszont igen. Az elmúlt héten Sopronban, illetve a város térségben mintegy 200 hektáron végezték el a biológiai szúnyoggyérítést. A sok apró, eldugott erdei pocsolyát azonban nem mindig sikerül elérni, ezért az azokból kirepülő szúnyogok ellen valószínűleg rövidesen kémiai gyérítéssel kell majd védekezni.

Az eredményességhez a katasztrófavédelem a lakosság együttműködését kéri. – Célszerű a vízgyűjtőként szolgáló kerti eszközöket (virágcserepek, játékok, madáritatók) összegyűjteni, vagy néhány naponta kiüríteni, az esővízgyűjtő hordókat szúnyoghálóval lefedni, illetve az árkokat rendben tartani, hogy hosszabb ideig ne tudjon benne megállni a víz – mondta lapunknak Dóka Imre tűzoltó őrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőhelyettese. – Ezek a helyek ideális környezetet adnak a szúnyoglárvák kifejlődéséhez. 

Kémiai helyett biológiai

A biológiai irtás esetében a felhasznált baktérium csak a szúnyoglárvákat pusztítja el, minden más élőlényre ártalmatlan. Permet vagy granulátum formájában kell eljuttatni a szúnyogbölcsőnek tekinthető területekre.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...