Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Madarakat gyűrűznek
A gyűrűzés során megmérik a madár tömegét, és feljegyzik a szárnyak alatt raktározott zsír mennyiségét is – mutatja Pellinger Attila zoológus

Fertő–Hanság Nemzeti Park: északi fajok is akadnak a varsákban

Madarakat gyűrűznek

| Cziráki Viktória | Zöld Sopron

A Fertő-menti szikeseken október végéig tart a madárgyűrűzés, ezalatt várhatóan több mint ezer madarat jelölnek meg a nemzeti park szakemberei. A gyűrűzéssel nyomon követhető a madarak vonulása.

Sárszalonkák, réti cankók, billegető cankók sétálnak bele azokba a varsákba, melyeket a Fer­­tő–Hanság Nemzeti Park szakemberei helyeztek el a mek­­szi­kó­pusz­tai szikeseken. Az így elfogott madarak azonosító gyűrűt „kapnak” a lábukra, majd visszakerülnek a természetbe.

– A gyűrűzés célja, hogy információkat nyerjünk a madarak vonulásáról – mondta el a Soproni Témának Pellinger Attila zoológus. – 1899-ben egy dán középiskolai tanár kezdett el madarakat gyűrűzni, ami aztán egyre elterjedtebbé vált. Magyarország – Dánia és Németország után – harmadikként kapcsolódott be a vonulás kutatásába. A madarakról korábban nem tudták, hogy hova tűnnek az év bizonyos időszakaiban. A különféle hiedelmeket aztán a gyű­­rűzések megfigyelései oszlatták el. A gólyákról például így derült ki, hogy egészen Dél-Afrikáig eljutnak. Ahogy fejlődtek a be­­fogási technikák, úgy került egyre több gyűrű a madarakra, és a módszerek is kifinomultabbak lettek.

A varsákban akadnak hazánkban különlegességnek számító, a messzi északról érkező fajok egyedei is, mint például a sarki partfutók. Ezek nagyon nagy távokat tesznek meg. Megesett, hogy a nemzeti park szakemberei által megjelölt sarki partfutót alig egy héttel később a brit szigeteken azonosították. Ma a madárvonulás kutatásának a gyűrűk alkalmazása csak az egyik lehetséges alternatívája. Egy másik, rohamosan fejlődő eszköz a madár testére rögzített műholdas nyomkövető, mely a mo­­bilkommunikáció segítségével időről időre elküldi az egyed pillanatnyi tartózkodási helyének pontos koordinátáit.

A gyűrűzés során megmérik a ma­­dár tömegét, és feljegyzik a szárnyak alatt raktározott zsír mennyiségét. A nemzeti park szakemberei és önkéntes segítőik 30 varsával dolgoznak. Október végéig több mint ezer madarat jelölnek meg, egyeseket színes gyűrűvel, amit később távcsővel is lehet azonosítani. Október végére a legtöbb faj elvonul a telelőhelyére. – Néha sikerül azonosítani a nálunk korábban jelölt madarakat a területen – tet­­te hozzá Pellinger Attila. – Ez­­­zel információt kapunk arról, hogy meddig tartózkodnak itt az egyes fajok, mikor indul egy újabb vonulási hullám.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...