Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Levetkőznek a fák
A Sopron Holding Zrt. munkatársai kézi erővel, valamint három önjáró géppel, lombfújókkal és egy mobil lombszívóval gyűjtik össze a lehullott leveleket. Fotó: Filep István

Évente 400 köbméter avart gyűjt össze a Sopron Holding

Levetkőznek a fák

| Huszár Judit | Zöld Sopron

Sárga, zöld, barna – színpompás köntöst öltöttek az elmúlt hetekben a fák, most pedig megszabadulnak az őszi ruhától. A Sopron Holding szakemberei már gyűjtik a lehullott lombot.

A Sopron Holding Zrt. zöldterület-gazdálkodási divíziója az őszi–téli időszakban a város közterületein, parkokban, játszótereken, zöldfelületeken meghatározott ütemterv szerint végzi a lehullott lomb eltakarítását, szezononként 4–5 hónapon keresztül, szinte folyamatosan. Az időjárási viszonyok és a különböző lombos növények miatt 1,5–2 hónapig is eltarthat a lombhullás, ezért egy-egy területre többször is vissza kell térniük. A cég tájékoztatása szerint a munkatársaik kézi erővel, valamint három önjáró géppel, lombfújókkal és egy mobil lombszívóval végzik a feladatokat. Ütemezés szerint takarítják a város kezelésébe tartozó közutakat is, egy nagy és egy kisebb seprőgéppel tisztítják meg a lehullott levelektől az utcákat. Az utcaseprők a belváros állandó körzeteit takarítják.

Érdekes adat, hogy éves szinten mintegy 400 köbméter avart gyűjtenek össze, amelyet komposztálásra a zöldhulladék-udvarba szállítanak.

Az érvényes rendeletek szerint a saját ingatlan előtti járdaszakaszokról a lehullott lombot a lakóknak, illetve a tulajdonosoknak kell összegyűjteni. Az STKH házhoz menő zöldhulladék-gyűjtést szervez minden évben – tavasztól őszig. Speciális, emblémázott zsákokban, illetve barna edényben lehet kitenni a zöldhulladékot, amelyet meghatározott napokon visznek el. Az idei szállítás a legtöbb városrészben már befejeződött, az Ágfalvi-lakóparkba és Ágfalvára november 22-én érkezik az autó. Ha valakinél még nagyobb mennyiségű zöldhulladék halmozódik fel, akkor azt ingyenesen leadhatja az STKH komposztáló telephelyein. Ezt a cég szerződött ügyfelei tehetik meg, a részletes feltételeket elolvashatják az stkh.hu oldalon.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...