Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Legyen tiszta a városunk!
A Harkai úti és a Pozsonyi úti zöldudvarokban környezetbarát módon helyezhető el a lakossági hulladék Fotó: Németh Péter

November 30-ig engedélyezett a zöldhulladék égetése

Legyen tiszta a városunk!

| P. Horváth László | Zöld Sopron

A soproni lakcímkártyával rendelkezők a zöld­udvarokban ingyenesen rakhatják le a szelektíven válogatott háztartási hulladékot. Az ősszel nagyobb mennyiségben keletkező zöldhulladékot pedig a Harkai úti komposztálótelepen lehet elhelyezni.

A Harkai úti, illetve a Pozsonyi úti zöldudvarokban a fáradt olajtól, valamint az étolajtól is környezetkímélő módon szabadulhatunk meg, ugyanis ezek is ingyenesen helyezhetők el a két udvar valamelyikén. Ugyanígy beveszik háztartási lomot, a már nem használható gumiabroncsokat, az elemeket, ólom akkumulátorokat, a veszélyes anyagokat is tartalmazó kiselejtezett elektronikai hulladékokat, valamint a műanyagokat, vasat és acélt, papírt is. Összesen egy köbméterig bevihető beton, tégla, cserép, kerámia is.

Ilyenkor ősszel különösen időszerű foglalkozni a zöldhulladékkal is. A Harkai úti komposztálótelepen évente hatszor, alkalmanként 300 kilogramm kerti hulladék ingyenesen rakható le. A fák, bokrok lombjának őszi hullása és a tavaszi kerti munkák idején előre meghirdetett módon zöldhulladékgyűjtést szervez a szolgáltató STKH Kft. A kertekből összeszedett, a zöldhulladékgyűjtő zsákba rakott leveleket, apró gallyakat a megadott gyűjtési napokon szállítják el.

A 170 literes zöldhulladékgyűjtő zsák 200 forintos áron vásárolható meg a Zöld Állomás üzletben.

A lakossági hulladék lerakható mennyiségeiről, fajtáiról, valamint a zöldhulladék elszállításának időpontjairól részletes információk a www.stkh.hu oldalon találhatók.

Bár nem környezetbarát megoldás, de sokan inkább elégetik a zöld hulladékot. Sopronban ez a tevékenység október 1-től november 30-ig, vasárnap kivételével naponta 8–18 óra között szélcsendben engedélyezett. Csak olyan jól kialakított tűzrakó helyen és telken lehet égetni, ahol az égetés anyagi kárt nem okoz. A kerti hulladék nem tartalmazhat kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot.

Lehetőség van komposztálóedény, illetve a rendszeresen ürített barna kukák beszerzésére is. Akik még nem rendelkeznek ilyenekkel, az eszközöket külön-külön vagy akár együttesen is, a lakcímkártya felmutatásával, igényelhetik az STKH zöldudvaraiban. A társasházakban hat lakásonként egy kuka kérhető. Az átvett kukákat, komposztálóedényeket legalább öt évig rendeltetésszerűen kell használni, és folyamatosan gyűjteni azokba a megfelelő zöldhulladékot.

A zöld­udvarok nyitva tartása


Harkai úti zöldudvar (a gyepmesteri telep mellett)

október 1. – március 31. között kedden, csütörtökön és szombaton 9–16 óra között tart nyitva. Telefonszám: 99/200–139

Pozsonyi úti zöldudvar (a korábbi törmeléklerakó)

hétfőn, szerdán és pénteken 7–15 óra között tart nyitva. Telefonszám: 99/200–138

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...