Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Le a nejlonzacskókkal!
A megemelt termékdíj alól felmentést kapnának az extra vékony – mint a pékáru számára fenntartott – átlátszó zacskók Fotóillusztráció: Németh Péter

Környezetbarát megoldás a papír- vagy szövettasakok használata

Le a nejlonzacskókkal!

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Egyes boltokban – ha például nem péksüteményt, gyümölcsöt vagy konyhai vegyszert vásárolunk – már most is külön pénzt számítanak fel a nejlonzacskókért. A kormány terve szerint nálunk is leáldozhat az egyszer használatos műanyagok kora.

Egy európai uniós irányelv 2020-ra teljesen beszüntetné az egyszer használatos műanyag táskákat, nejlonzacskókat. Ezzel összhangban Magyarországon várhatóan úgy módosítják a környezetvédelmi termékdíjakat szabályozó törvényt, hogy utána a mostaninál több fajta műanyag zacskó esne a magasabb díjkategóriába, így lassan nálunk is leáldozhat ezen csomagolóanyag kora.


Jelenleg egy kilogramm ilyen műanyag után a fizetendő díj 57 forint. A tervek szerint a jövőben ezt 1900 forintra emelnék fel. Igaz, felmentést kapnának az extra vékony, pékáru, zöldség és friss hús számára fenntartott átlátszó zacskók. A kormányzat az ilyen termékek további visszaszorulását és plusz költségvetési bevételt is remél a változtatástól.


Egyes soproni boltokban bi­­­­zonyos termékeket, általában gyümölcsöket, péksüteményeket, konyhai vegyszereket leszámítva külön pénzt kérnek a zacskókért. Környezetbarát alternatíva, ha papír- vagy szövettasakokat, táskákat használunk.


A hulladéklerakókban halmozódó műanyagnál sokkal rosszabb, ha a szemét be sem kerül a kukába, hanem gazdátlanul sodródik városi terekben vagy a természetben. Az eldobált nejlonzacskók leginkább a ví­­­zi élővilágra veszélyesek, egyrészt mert eleve hajlamosak idő­­vel folyókban (majd végül tavakban, tengerekben) kikötni, másrészt mert a vízi élőlények egy része könnyen összekeveri őket a táplálékkal, és megpróbálja megenni. Felmérések szerint egy ember átlagosan évente 200 darab műanyag zacskót használ el. A többségét egyszer, hiszen vásárlás után sokszor a szemét­be kerül.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...