Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Látványos fejlesztés
Az összesen mintegy 2,5 hektár alapterületű új kikötő a beruházás legészakibb pontján kapott helyet – múlt héten árasztották el vízzel.

Fertő-parti beruházás: Elárasztották vízzel az új, északi kikötőt

Látványos fejlesztés

| Zöld Sopron

Több látványos munkafolyamat is zajlik a Fertő-parti beruházás területén. A korábban elkészült új, északi kikötőt elárasztották vízzel, emellett gőzerővel halad a közműrendszer kiépítése, és az ökopark is kezdi elnyerni a terv szerinti képét.

Az új kikötőt és a Fertő tavat elválasztó keskeny földnyelv elbontásával árasztották el vízzel az előre elkészített medret. Az összesen mintegy 2,5 hektár alapterületű új kikötő a beruházás legészakibb pontján kapott helyet, a ­Fertő tó és a Virágosmajori-csatorna ölelésében. A meder kotrásához összesen mintegy 70 ezer köbméter talajt emeltek ki, hogy elérjék a körülbelül 120 centiméteres fenékszintet. A kikötő teljes hosszában összenyílik a Virágosmajori-csatornával, ahol egy széles torkolatot alkotva találkozik a Fertő tó nyílt vízével.

Az új kikötőhöz tartozó sólya is elkészült, innen lehet majd vízre tenni a hajókat. A sólya melletti kiépített területen kap helyet az a daru, ami a hajók beemelését segíti majd.

A beruházás teljes gőzzel halad, ezt mutatja az is, hogy a közműhálózat mintegy felét már lefektették. A szennyvíz- és az ivóvíz-gerincvezeték nagy része már a helyére került, jelenleg a tetőcsapadék-vezetékeket és -aknákat fektetik és süllyesztik a földbe. Ezután a locsolóvíz-hálózat kiépítésével zárul a korszerű közműrendszer kiépítése. A fejlesztésnek köszönhetően az új Fertő-parton nem fordulhat elő, hogy a szennyvíz a tóba kerül, korábban sajnos erre gyakran volt példa. A vezetékek az egyik leginkább időtálló anyagból, égetett kőből készültek. Érdekesség, hogy ilyet már a római korban is használtak, és a mai napig találunk üzemképes állapotú vezetékeket. Összesen több mint 13 kilométer hosszúságú vezetéket fektetnek le a munkálatok során.

Mindezekkel párhuzamosan a leendő ökopark is készül. A 12 hektáros összefüggő zöldterületet a nádas felől egy újonnan kialakított csatorna övezi, ennek mentén sétányt alakítanak ki. Jelenleg az úgynevezett látványtónál zajlanak munkálatok, itt vörösfenyő cölöpökkel erősítik a partfalat több száz méter hosszan. Ennek a helynek a különlegessége egy tutajos pálya lesz, ahol a kalandra vágyók áthúzhatják majd magukat egy fából készült tutajon.

Forrás: fertopart.hu

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Ültessük ki most a konténeres fenyőt!

Ültessük ki most a konténeres fenyőt!

2022. 01. 12. | Madarász Réka

Ha valaki környezettudatossági vagy egyéb szempontból idén konténeres fenyőfát választott karácsonyra, akkor éppen itt az ideje, hogy kiültesse azt. A növény túlélése nem garantált, ám valószínűbb, ha néhány tanácsot megfogadunk.

Búcsú az ünnepektől

Búcsú az ünnepektől

2022. 01. 12. | Etzl Edgár

Bár hagyományosan vízkeresztkor szokás leszedni a karácsonyfát, bizony vannak családok, ahol az ünnepi dísz még 1–2 héttel, akár hónappal tovább is ott marad a szobában. Írásunkban összegyűjtöttük, hogy hol lehet leadni a fenyőket.