Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kutyatartás felelősen
Mielőtt a kutyatartás mellett döntenénk, alaposan gondoljunk át, hogy ez milyen feladatokkal jár! – vallja Kozák Enikő kutyakiképző (felvételünkön középen) Fotó: Griechisch Tamás

Napkeltétől napnyugtáig használhatók a futtatók

Kutyatartás felelősen

| P. Horváth László | Zöld Sopron

A szakember szerint egyre tudatosabbak a soproni kutyatartók, ennek ellenére fontos odafigyelni a szabályok betartására. Sok kellemetlen szituációt meg lehet előzni például azzal, ha az utcán pórázon sétál a kutya.

Kutyát tartani különleges élmény, de komoly felelősség is. A szabályok szerint kutyát közterületen csak pórázon szabad sétáltatni, a tömegközlekedési eszközökön pedig szükséges a szájkosár is. Bár a játszóterek kerítésén is jelzik, hogy az ebek nem mehetnek be, ennek ellenére sokan megszegik a szabályokat. Pedig a szabadon szaladgáló, kószáló eb zavarhatja a gyalogosokat, a parkokban a babakocsis szülőket, ráadásul a fel nem takarított kutyaürülék (például a játszótéren) egészségügyi problémát is okozhat.

– A lakásban tartott kutyának is megvan a maga mozgásigénye, szükséges, hogy naponta többször a gazdája kivigye megsétáltatni – mondta el lapunknak Kozák Enikő, kutyakiképző. – Az állat tartása felelősséggel és kötelezettségekkel is jár. Lényeges, hogy ne éljünk vissza a kutya érzéseivel, ne rajta töltsük ki a mérgünket! A házi kedvencünk nevelésével érhetjük el, hogy „szót fogadjon”, azaz hallgasson a gazdára. Az állatnak is meg kell szoknia a környezetet: nem szaladhat például a mellettük elhaladó kerékpáros vagy egy másik kutya után.

Mint megtudtuk, Sopronban három helyen lehet szabadon elengedi a kutyákat. Napkeltétől napnyugtáig használhatóak a Jereván-lakótelepen, a Tómalmon és a Felsőbüki Nagy Pál utcában lévő kutyafuttatók.

A szakember tapasztalatai szerint a soproni gazdák egyre tudatosabbak, és odafigyelnek arra, hogy biztonságosan sétáltassák, futtassák a kedvenceiket. – Mielőtt a kutyatartás mellett döntenénk, alaposan és jól gondoljunk át, hogy ez milyen feladatokkal jár! – hívta fel a figyelmet Kozák Enikő. – Egy kutya folyamatosan igényli az ember jelenlétét. Állatot nem egy-két hónapra, hanem egy életre választunk.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...