Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kutyás bajnokság
A versenyen a kutya a gazdája irányításával teljesít feladatokat

11 országból érkeznek versenyzők a soproni vb-re

Kutyás bajnokság

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Egy világszerte egyre népszerűbb kutyás sport legjobbjai gyűlnek össze Sopronban szeptember első hétvégéjén a Dog Puller világbajnokságon az Anger réti sporttelepen.

– Egy nagyon fiatal sportról van szó, hiszen 2012-ben találták ki, tavaly pedig már meg is rendezték az első világbajnokságot Csehországban – mesélte Hanzséros Mária pulleroktató, a világbajnokság főszervezője. – Akkor a magyar válogatott remekül teljesített, ezért is rendezheti meg hazánk a második vb-t. Eredetileg Budapest adott volna helyszínt a rendezvénynek, nagy öröm, hogy hatékony lobbimunka eredményeként sikerült Sopronba hozni. Tizenegy országból érkeznek hozzánk: Dél-Koreából, Kanadából, Oroszországból, Portugáliából és a környező országokból. Kilencvenegy versenyző méri össze a tudását a hivatalos futamokban, négy kategóriában, amely a testmérettől, illetve a fajtától függ.

A pullert úgy kell elképzelni, hogy két lila karika segítségével teljesít feladatokat a kutya a gazdája irányításával. A többféle méretű eszköz lehetővé teszi a hatékony, teljes testedzést: fejleszti az erőt, a koordinációt és az állóképességet. A gazdik tapasztalhatják, hogy a mindennapokban nem egyszerű lefárasztani a kutyusukat, ebben is segítséget nyújthat a pullerezés.

– A világbajnokságon a sportolók két versenyszámban lépnek pályára, délelőtt a gyorsaság kerül az előtérbe, míg délután a robbanékonyságé, az ugrásé a főszerep, ezek neve: running és jumping – folytatta Hanzséros Mária. – Akik kedvtelésből űzik ezt a sportot, azok néhány alkalmas gyakorlás után már élvezhetik a pullerezést, a világbajnokságra érkező kutyák és gazdáik pedig nagyon sokat gyakorolnak az eredményesség érdekében. Ám, hogy ez a kutyák számára milyen óriási örömöt és izgalmat jelent, azt mindenki megtapasztalhatja, aki kilátogat szombat és vasárnap az Anger réti sporttelepre.

A világbajnoki futamok mellett élménydús kiegészítő programok is várják a látogatókat: pulleres játékokat próbálhatnak ki oktatók segítségével, kutya-fizioterápiás tanácsadást vehetnek igénybe, a gyerekek terápiás kutyákkal ismerkedhetnek, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt vagy ugrálóvárban tölthetik az idejüket.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...