Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Különleges növények  a botanikus kertben
Gazdagodik a botanikus kert – sok virágzó díszcserjét ültetnek el a következő időszakban Fotó: Soproni Téma-archívum

Különleges növények a botanikus kertben

| Köves Andrea | Zöld Sopron

1500 növénnyel gazdagodik a Soproni Egyetem botanikus kertje ezekben a hetekben. Mindez része a több mint félmillió eurós szlovák–magyar pályázatnak, amely a kert megújítását, népszerűsítését tűzte ki célul.

A nagyszabású beruházás áll a középpontjában a Növényi értékek a Soproni Egyetem botanikus kertjében című augusztus 26-i workshopnak, amelyre botanikai és kertész szakemberek érkeznek az ország minden részéről. A program résztvevői bepillantást nyerhetnek a 17,2 hektáros, közel 100 éves természetvédelmi terület megszépítésébe, gazdagodásába. 

– Sopron eddigi kiegyenlített mikroklímájának köszönhetően nagyon értékes örökzöld állományunk van – emelte ki Kui Biborka, a projekt szakmai vezetője. – Mivel egy oktatókertről van szó, a hazai erdőkben megtalálható cserjék, fafajok, lágyszárú növények, társulások is felfedezhetők egy-egy séta során. Mindez a hallgatók gyakorlati oktatását is segíti. Az ezekben a hetekben beültetett másfél ezer növény gazdagítja az eddigi palettát, még értékesebbé teszi a botanikus kertet annál is inkább, mivel közöttük nagyon sok az eredeti termőhelyről származó ázsiai, illetve észak-amerikai különleges fajta. Ezek mellett a virágzó díszcserjékre fektettünk különös hangsúlyt, szeretnénk felújítani a rododendrongyűjteményeinket is, lesz klemátiszgyűjtemény, és virágzó loncok is érkeznek.

A beültetett növényeket a kert különböző pontjain lehet megtekinteni. Az egyedek kiültetését, helyük megjelölését komoly tervezői munkálatok előzték meg, szem előtt tartva a különböző fajok igényeit, törekedve arra, hogy a gyűjtemény jellege megmaradjon. A klímaváltozás a botanikus kertben is érezteti hatását: az örökzöldek nehezen viselik a szárazabb időjárást, évről évre pusztulnak el a fenyők ennek hatására. A mostani megújulási törekvések ezt a tendenciát is figyelembe veszik.

A pályázat vállalásai között a növényállomány gazdagítása mellett tanösvények kialakítása, a botanikus kert épületeinek, üvegházának és sétálóútjainak felújítása, a kert geodéziai felmérése, különböző rendezvények megtartása is szerepel.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...