Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Szabályos otthoni szelektívgyűjtés

Kukahíradó

| Zöld Sopron

A tapasztalatok szerint egyre többen gyűjtik szelektíven a háztartási hulladékot, ami örömteli. Viszont ezzel párhuzamosan sokasodik a kérdések száma is, hiszen természetesen a szelektív gyűjtésnek is megvannak a maga (kormányrendeletben rögzített) szabályai.

Kezdjük rögtön a legfontosabbal, vagyis azzal, hogy mi kerülhet a sárga zsákba! A tévhitekkel ellentétben ugyanis a zsák nem a műanyag, hanem a csomagolási hulladék gyűjtésére szolgál, legyen az műanyagból, fémből vagy az italosdobozok úgynevezett társított kartonjából (Tetrapak). Mivel a begyűjtés után tovább válogatják a hulladékot, így a sárga zsákba nyugodtan dobhat például PET palackot, nejlonzacskót, műanyag fóliát, mosószeres flakont, fém üdítős- és sörösdobozt, fém konzervdobozt, gyümölcsleves és tejes italosdobozt is.

Ha már tudjuk, mi kerülhet bele, érdemes szót ejteni arról is, hogy mi nem. Tilos a sárga zsákba dobni biológiailag lebomló hulladékot, zsíros, olajos, vegyszeres vagy festékes flakont, más hulladékkal összeragadt hulladékot, folyadékot tartalmazó hulladékot és persze nem csomagolási eredetű műanyaghulladékot.

A „mit” és „mit nem” mellett szintén fontos kérdés a „hogyan”. Arra mindenképpen figyeljen oda, hogy csak száraz és szennyeződéstől mentes hulladékot helyezzen a zsákba, amelyet taposson vagy nyomjon össze, mielőtt kidobná! Így ugyanis akár háromszor annyi hulladék összegyűjtésére biztosít lehetőséget, kevesebb edényre lesz szükség, a kukásautó is kevesebbet fordul, tehát a gyűjtés sokkal energia- és költséghatékonyabb. Arról nem is beszélve, hogy otthon is kényelmesebben tárolhatja a hulladékot. Nem kötelező visszacsavart kupakkal kidobni a flakonokat, viszont ettől függetlenül nyugodtan visszateheti őket lapítás után, vagy külön is beledobhatja a zsákba, ugyanis a kupakok is szelektíven gyűjthető műanyagból készülnek. Csak megtelt zsákot helyezzen ki az ingatlan elé méghozzá reggel 5 óráig.

Az STKH a hulladékgazdálkodási díj megfizetése ellenében nemcsak a kommunális hulladékgyűjtést biztosítja, hanem a szelektív hulladékgyűjtést is. Ehhez a háztartások igényeire kalkulált hulladékgyűjtőzsákokat is adnak: 2 darab 150 liter űrtartalmú, sárga színű zsákot és 1 darab 80 literes, kék színű zsákot.

A gyűjtést végző kollégáik azonban csak azokat a zsákokat szedik össze, amelyekbe az előírásoknak megfelelő módon helyezte el a hulladékot. Ha több szelektív hulladék gyűlik össze, mint amennyi a két sárga zsákba beleférne, akkor bármilyen más, átlátszó zsákban is kihelyezheti a többletet, azt előzetes bejelentés nélkül elszállítják. Viszont ebben az esetben is csak két cserezsákot tudnak a helyszínen hagyni. A gyűjtési időpontokat az STKH honlapján (www.stkh.hu) lévő hulladéknaptárban találja.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...