Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kukahíradó

Kukahíradó

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Írásainkban bemutatjuk, hogy a lakosságnak milyen törvény vagy rendelet által meghatározott háztartási hulladékkezelésre vonatkozó előírásokra kell figyelnie, hogy annak elszállítása zavartalan lehessen.

Beszéljük meg!

Belegondolt már, hogy a háztartásokban keletkező hulladék kezelése szinte csak akkor beszédtéma, ha valamilyen problémaként merül fel? Nem jött meg a számla, nem ürítették a kommunális kukát, szeméthalom csúfítja a szelektív gyűjtősziget környékét... Az esetleges nehézségekről természetesen beszélnünk kell, már csak azért is, mert ezek hátterében sokszor olyan szabályok elmulasztása állhat, amiről már kevesebb szó esik. Írásainkban bemutatjuk, hogy a lakosságnak milyen törvény vagy rendelet által meghatározott háztartási hulladékkezelésre vonatkozó előírásokra kell figyelnie, hogy annak elszállítása zavartalan lehessen.

Jól tettem, hogy ide tettem?

Kukát kihúzni a ház elé mindenki tud, fölösleges erről beszélni – legyinthetne. De ha már bosszantotta fel a szomszéd egy rossz helyen hagyott kukával, vagy az ürítési nap végén hulladékkal teli kuka látványa lepte meg, akkor hamar egyértelművé válik, hogy azért akad itt néhány szabály, amelyre megéri odafigyelni. Mutatjuk is a 7 legfontosabbat, amely után a „Drágám, ugye, kihúztad a kukát?” helyett az „Ugye, jó helyre húztad a kukát?” kérdés hangzik majd el esténként otthon.

A kuka kihelyezésének 7 egyszerű szabálya

1. A kukákat reggel 5 óráig kell kihelyezni az ingatlanok elé, méghozzá jól látható helyre, közterületre.

2. Mindezt úgy, hogy a kihelyezett edény semmiképpen sem veszélyeztetheti vagy akadályozhatja a gyalogos és a gépjárműforgalmat.

3. És persze olyan helyre kell kihúzni a kukát, hogy az hulladékgyűjtő gépjárművel könnyedén megközelíthető legyen.

4. Hulladékgyűjtő célgéppel nem megközelíthető ingatlanok esetén hulladék csak a közszolgáltató és az önkormányzat által közösen kijelölt helyekre, módon és időpontig kerülhet kihelyezésre.

5. A közszolgáltatónak fel nem róható okból elmaradt ürítést (például: szabálytalanul parkoló gépjárművek, útlezárások) az akadály elhárulása után, a következő járatrend szerinti gyűjtési napon pótolják.

6. Téli időszakban a kihelyezett gyűjtőedény és az úttest között legalább 1 méter széles átjárót köteles létesíteni, hogy a gyűjtőedény kezelése a hó miatt akadályba ne ütközzék.

7. Az ürítési rend egész évben változatlan, akkor is, ha az ürítési nap ünnep- vagy munkaszüneti napra esik. Ünnep- és munkaszüneti napokon, valamint nagy meleg esetén az STKH kollégái a gyűjtést a megszokottnál korábban kezdhetik, ilyenkor az edényeket kérik előző este kihelyezni a közterületre.

Forrás: stkh.hu 

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...