Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Kotorják a Fehér úti tavat
Mintegy 3300 köbméter földet–iszapot termelnek ki a következő időszakban

A munkálatok ideje alatt tilos a horgászás

Kotorják a Fehér úti tavat

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

A tervek szerint mintegy 3300 köbméternyi iszapot kotornak ki a Fehér úti tóból. A munkálatok várhatóan október elejéig tartanak.

– A tó mederrendezésébe hároméves előkészület után kezdtünk bele – mondta lapunknak Honyák Gábor, a Pisztráng Horgászegyesület elnöke. – Az engedélyeztetési eljárás során szakmai segítséget kaptunk a Fertő–Hanság Nemzeti Parktól, illetve a Tanulmányi Erdőgazdaságtól. A tóban felgyülemlett anyagot előzetesen bevizsgáltattuk. Így kiderült, hogy az iszap húsz–harminc százaléka szervesanyag, a többi pedig szervetlen. A kitermelt iszapot a tó mögötti területen, mintegy egyméteres magasságban terítjük el.

Megtudtuk, a tavat tápláló Rák-patak által bemosódott föld feltöltötte a tó medrét, csökkent a vízmennyiség és a benne élő állatok élettere is. A folyamatot a talajerózió felgyorsította. A tóból mintegy nyolcan centiméternyi vizet engedtek le, körülbelül ötezer négyzetméternyi vízfelület került szárazra. A munkagépek így biztonságosan dolgozhatnak. A fejlesztés mintegy húszmillió forintos költségét az egyesület a saját költségvetéséből fedezi.

– A kotrás végeztével kezdjük el a tó vízfeltöltését, ez a folyamat nagyban függ az időjárástól – tette hozzá Honyák Gábor. – Úgy számolunk, az év végére biztosan elérjük az üzemi vízszintet. A horgászatot határozatlan ideig felfüggesztettük. A tagjainkat a közösségi oldalon keresztül tájékoztatjuk majd a tilalom feloldásáról. A tóban lévő halállományt és a területet éjjel-nappal biztonsági őr vigyázza. 

Kapcsolódó cikkek

Csökkenteni kell a szén-dioxid-kibocsátást

2020. 10. 21. | MTI

– Magyarország vállalásának megfelelően 2030-ra 40 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást – jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy Budapesten megtartott klímakonferencián.

A kerítésépítés fő szabályai

2020. 10. 21. | Munkatársunktól

A közterületről látható vagy 1,8 méternél magasabb tömör kerítés építése, átalakítása, felújítása a településképi bejelentésköteles tevékenységek körébe tartozik. Olvasónk kérdezett – lapunk utánajárt.