Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Koszorú természetesen
Díszíthetjük az adventi koszorút platán termésével, szárított citrusokkal, karácsonyi fűszerekkel. Fotó: Filep István

Koszorú természetesen

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Közeleg a várakozás négyhetes időszaka, amelyet a 19. század óta hagyományosan az adventi koszorú négy gyertyája szimbolizál. Egy szakembert kérdeztünk arról, ő hogyan készíti az ünnepi koszorúját.

A keresztény szimbolika szerint az adventi koszorú kerek formája Isten örökkévaló szeretetét jelképezi, az örökzöld ágak a reményt és az életet, a gyertyák pedig a növekvő fényt, Jézus eljövetelének közeledtét. Mivel az adventi koszorú ma már a legtöbb otthonban nem annyira vallási, mint inkább dekorációs szerepet tölt be, azt, hogy milyen legyen, az egyéni ízlés és a lakás stílusa határozza meg.


– Ha természetes anyagokból szeretnénk koszorút készíteni, az alap lehet széna vagy szalma – tudtuk meg Jády-Mórocz Lívia virágüzlet-tulajdonostól. – Ezután következnek az örökzöldek. A legtöbb virágkötő a nordmann fenyőt részesíti előnyben, az utóbbi időben azonban a nobilis is elterjedt. Az előbbi mélyzöld színe remekül mutat az utóbbi ezüstös, szürkés árnyalatával, így kombinálni is lehet a kettőt. Nagy előnyük, hogy nem szúrnak, viszont mivel illatuk sincs, én egy kevés lucfenyőt még csempészek hozzájuk.

Mivel a koszorú annál egyedibb, minél többféle zöldből állítják össze, Lívi ciprusféléket is tesz bele.

– A katolikusok három lila és egy rózsaszín gyertyát használnak, a rózsaszínt advent harmadik vasárnapján gyújtják meg. Ettől természetesen ma már sokan eltérnek – folytatta a virágkötő. – Nem szeretem a készen kapható gyertyatartókat, mivel sűrűre kötöm a koszorút, és könnyen elbillennek, ezért inkább minden gyertyába három drótot csúsztatok bele úgy, hogy a drótot srégen vágom le, felforrósítom, és a körülbelül 5 centiméterből 2–2,5 centiméteres részt helyezek a gyertyába. Az így kapott háromlábú gyertyaszéket szúrom a már megzöldezett koszorúba. Sokszor szárított grépfruitot is teszek alá, hogy a gyertya arra csöpögjön, de ma már befelé égő gyertyákat is lehet kapni.

A díszítéshez használhatjuk a platán termését, szárított citrusokat, karácsonyi fűszereket: ánizst, fahéjat, szegfűszeget. A szakember azt ajánlja, ragaszkodjunk a formai törvényekhez, vagyis a koszorúnk alapja legyen szabályos, utána viszont nem fontos a szimmetria: lehetőleg csoportokban dekoráljunk, egy csoportba pedig 3–4 díszítőelem tartozzon!

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...