Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Környezetbarát gyomirtás
A gyomtalanítás legegyszerűbb módja a permetezés – persze nem mindegy, hogy milyen anyaggal! Fotóillusztráció

Környezetbarát gyomirtás

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Az utóbbi években derült ki, hogy egyes gyomirtószerek súlyos egészségügyi és környezeti károkat okozhatnak. Vannak azonban jóval kíméletesebb alternatív lehetőségek is a gyomok elpusztítására.

A legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a gyomtalanításnak a különböző kémiai szerek használata.

– A leggyakrabban használt gyomirtószer-hatóanyag a glifozát, melyet széles körben használ a mezőgazdaság is – tudtuk meg Horváth Gábortól, a Kisalföldi ASzC Roth-szakképző kertészeti tangazdaságának vezetőjétől. – Világszerte elterjedt, azonban mára már jelentősen lecsökkent az ezt a hatóanyagot tartalmazó készítmények köre.

Az elmúlt években nyilvánvalóvá vált: a glifozát és bomlásterméke, az AMPA hatására fokozódhat a betegségekre való érzékenység az állatok és az emberek körében is. Hazánkban ezért néhány évvel ezelőtt számos glifozáttartalmú gyomirtó készítményt vontak ki a forgalomból. Sajnos maga a glifozát a piacon maradt. Mindezek miatt és az egészségünk védelme érdekében is érdemes kipróbálni konyhakertünkben, udvarunkban néhány természetes házi praktikát.

– Az egyik legjobb gyomirtószer az ecet – folytatta Horváth Gábor. – Ha gyors megoldásra van szükségünk, akkor ecetes–mosószeres vizet (80 százalék ecet, 15 százalék tengeri só és 5 százalék környezetbarát mosogatószer) permetezzünk a gyomokra. Időigényesebb a hagyományos gazolás, melynek nagy előnye, hogy a gazt gyökerestől el tudjuk távolítani.

Megelőzésképpen takarhatjuk is a talajt, mely gátolja a gyomok kikelését, nem mellesleg a nyári száraz hónapokban a talaj nedvességtartalmát is segít megőrizni. Talajtakarásra használhatunk mulcsot, mely akár a lenyírt fű nyesedéke is lehet.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...