Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Környezet­barátabb üzemanyag

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

A kormány döntése értelmében január 1-től emelkedett a biológiai eredetű összetevők bekeverendő aránya az üzemanyagokban, az intézkedéssel Magyarország is csatlakozott a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz.

A régi típusú (különösen a húsz évnél idősebb) autót használóknak célszerű ellenőrizni, hogy lehet-e kocsijukba az új üzemanyagból tankolni. Amennyiben nem, akkor a szakemberek azt javasolják, hogy vásároljanak a drágább, de kisebb biokomponens-tartalmú, magasabb oktánszámú benzinből. 

A benzinnel működő kisgépek, fűrészek tulajdonosai számára fontos az is, hogy a megvásárolt üzemagyagot javasolt 30 napon belül elhasználni. A túl sokáig tárolt üzemanyag ugyanis szétválik, mert a bioetanol megköti a levegő nedvességét, és az így keletkezett víz az üzemanyag aljára kerül. A szétvált üzemanyag pedig működési zavarokat vagy akár súlyos károsodást is okozhat. Az ilyen üzemanyag már alapos felrázás után sem használható fel – hívták fel a figyelmet szakemberek.

Kapcsolódó cikkek

Ingyenes parkolás

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Az idei ünnepekkor is ingyenes lesz a parkolás Sopronban. A városvezetés döntése értelmében a felszíni parkolási övezetekben december 14., szombattól január 1., szerdáig nem kell fizetni az autósoknak. A hatályos rendelet értelmében a felszíni és mélygarázs éves bérletek 2020. január 31-ig érvényesek.