Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Korai szüret
A szakemberek szerint idén jó minőségű és nagy mennyiségű termés várható Fotóarchívum: Filep István

Korai szüret

| P. Horváth László | Zöld Sopron

A Soproni Borvidéken a korai szőlőfajtákat – Irsai Olivér, korai piros veltelini, zenit – már leszüretelték a gazdák. Taschner István hegyközségi elnök úgy számol, hogy a kékfrankos szürete szeptember elején kezdődhet.

– Idén az időjárásban minden úgy alakult, ahogy az a szőlőnek a lehető legideálisabb – jegyezte meg elöljáróban Taschner István. – A tél után egyből nyárias meleg, illetve csapadékos időszak következett. A szőlő megfelelően fejlődhetett. Azt tapasztaltuk, hogy a virágzás a szokásos június közepi helyett már májusban megtörtént, s ezt a háromhetes „koraiság” végig megmaradt.

Ennek köszönhetően a korai fajták, az Irsai Olivér, a korai piros veltelini és a zenit már a hordókban vannak. Úgy számolunk, hogy a borvidék zászlóshajójának, a kékfrankosnak a szürete szeptember elején kezdődhet, a zweigelté kicsivel később.

Mint megtudtuk, az ideális természeti viszonyoknak köszönhetően a kékfrankosból hektáronként 70–80 mázsát is leszüretelhetnek majd a gazdák. A felvásárlási árak, eddig úgy tűnik, mintegy tíz százalékkal lesznek alacsonyabbak mint a tavalyi volt, kilogrammonként 90 forint.

Kapcsolódó cikkek

A Fertő-táj ékei

2018. 12. 19. | Munkatársunktól

Kiosztották a legszebb ház a Fertő-tájon pályázat díjait. A Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa a hagyományos évzáró rendezvényén adta át az elismerő címeket.

Szőlőművelés az ókorban

2019. 12. 04. | Munkatársunktól

Az Egészséges, emberibb környezetért, a Virágos Sopronért rendezvénysorozat következő (adventi) eseményét december 11-én, szerdán 17 órakor tartják a Soproni Egyetem Ligneum Látogatóközpontjában.