Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Korai szüret
A szakemberek szerint idén jó minőségű és nagy mennyiségű termés várható Fotóarchívum: Filep István

Korai szüret

| P. Horváth László | Zöld Sopron

A Soproni Borvidéken a korai szőlőfajtákat – Irsai Olivér, korai piros veltelini, zenit – már leszüretelték a gazdák. Taschner István hegyközségi elnök úgy számol, hogy a kékfrankos szürete szeptember elején kezdődhet.

– Idén az időjárásban minden úgy alakult, ahogy az a szőlőnek a lehető legideálisabb – jegyezte meg elöljáróban Taschner István. – A tél után egyből nyárias meleg, illetve csapadékos időszak következett. A szőlő megfelelően fejlődhetett. Azt tapasztaltuk, hogy a virágzás a szokásos június közepi helyett már májusban megtörtént, s ezt a háromhetes „koraiság” végig megmaradt.

Ennek köszönhetően a korai fajták, az Irsai Olivér, a korai piros veltelini és a zenit már a hordókban vannak. Úgy számolunk, hogy a borvidék zászlóshajójának, a kékfrankosnak a szürete szeptember elején kezdődhet, a zweigelté kicsivel később.

Mint megtudtuk, az ideális természeti viszonyoknak köszönhetően a kékfrankosból hektáronként 70–80 mázsát is leszüretelhetnek majd a gazdák. A felvásárlási árak, eddig úgy tűnik, mintegy tíz százalékkal lesznek alacsonyabbak mint a tavalyi volt, kilogrammonként 90 forint.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...