Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kiskertek reneszánsza
A városokban is egyre népszerűbb az önfenntartó gazdálkodás, a növénytermesztés mellett többen tartanak tyúkokat is

Kiskertek reneszánsza

| Benke Éva | Zöld Sopron

Ha kert, akkor falu – gondolnánk, pedig nem. Egyre több városlakó kezd önfenntartó gazdálkodásba kicsiben: balkonokon vagy kisebb zöld területeken, többnyire sikerrel. A kezdeti próbálkozásból később életforma is lehet.

Van, aki tudatosan vág bele, van, aki „véletlenül”, lassan válik balkonkertésszé, vagy önmagát és a családját friss zöldséggel, gyümölccsel ellátó kisgazdálkodóvá. Holló-Imrik Erika nyolc éve kezdett el tíz négyzetméteren gazdálkodni. – Mindig is szerettem volna saját kertet – mesélte. – Nyolc éve, amikor Brennbergbe költöztük, egy álom vált valóra: saját birodalom, amit kedvemre kertelhetek. Kezdetben csak egy kicsi fűszerkertem volt, salátával, sóskával, rukkolával és egy-két tő paradicsommal. Aztán jött a málnás, mint kiderült, nálunk a málna nagyon szereti a helyét. Abból van a legtöbb, meg az egyéb bogyósokból: ribizliből, szederből. Ezekkel mindig megtelik a fagyasztó, és lekvárt is tudok főzni belőlük.  

A kétgyermekes anyuka egyébként formatervező művész, ahogy mondja: apránként rakódtak rá az ismeretek, többnyire tapasztalatból. – Mielőtt bármibe belekezdek, utánaolvasok, de leginkább megyek a saját fejem után, próbálgatok, és örülök a meglepetéseknek.

Erika azt ajánlja, fűszernövényekkel jó kezdeni, aztán jöhet a paradicsom, és ahol kevés a fény, levélzöldségekkel érdemes próbálkozni: mángold, rukkola, új-zélandi futóspenót, sóska.

– Bár nem kertészkedés, de mint önellátó életforma, rá lehet állni a kenyérsütésre, a sajt, joghurt, túró házi előállítására – tette hozzá Erika. – A tyúktartást is nagy szeretettel ajánlom! Két éve kezdtük, és a sok munka mellett nagyon sok öröm is. Nem vagyunk tipikus tyúktartók, levágás helyett elcserélgetem a kakasokat mindenfélére. Nekünk az életünk része a gazdálkodás, nekem kikapcsolódás, feltöltődés, szerintem a gyerekeimnek is. Életforma leginkább.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...