„Az élet maga a művészet”
2024. 03. 20. | Szilágyi Andrea– Bármit teszel, azt alázattal és szenvedéllyel tedd, máshogy nincs értelme – mondta Gaál Mária, miközben a tojásfestészetről mesélt. Több mint 40 év...
A szüret után a korai érésű fajták palackozása, a kékfrankos borok átfejtése ad munkát a borvidékünkön a szőlész–borász gazdáknak. A terméshozamok idén elmaradtak a sokéves átlagtól, mindezt kárpótolja a kimagasló minőség.
– A végleges szüretelési jelentések alapján mind a fehér, mind a vörös fajták esetében a terméshozamok átlagon aluliak voltak a Soproni borvidéken – mondta Molnár Ákos, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke. – Ennek fő oka, hogy az elmúlt egy évben aszályos volt az időjárás. Az újborkóstolásokból, az első hordómintákból arra lehet következtetni, hogy kimagasló évjárat lesz a 2020-as. Idén nem érte fagykár a tőkéket, majd ősszel a szemek érése is kedvező volt. Az egyes szőlőfajták nem egyszerre értek be, így a gazdák optimális időben tudtak szüretelni.
Molnár Ákos ezúttal is az összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet, a helyi gazdák „fennmaradáshoz” feltétlenül szükséges, hogy a fogyasztók is a helyben megtermelt bort vásároljanak.
Orosz Csaba, a Soproni Borút Egyesület elnöke is hasonló véleményen van. Úgy látja, most különösen elkel a támogatás a gazdáknak. – Közeledik a karácsony, milyen szép ajándék is lehetne egy soproni borokból összeállított válogatás a fa alatt! – tette hozzá a szakember. – Jelenleg semmilyen eseményt nem lehet megtartani, de mi már most készülünk a 2021-es évre. Bízunk abban, hogy a bornapokon, fesztiválokon, illetve egyéb hasonló rendezvényeken a nagyközönség is megkóstolhatja majd a remek soproni borokat.
Töltl József napjainak nagy részét a pincében töltött munka teszi ki. Az Irsai Olivér, illetve a rozéborok már a palackban vannak, azok rövidesen forgalomba is kerülhetnek. – A korai szüretelésű Irsai Olivér szép, ropogós savakat mutat, kiváló bor lett belőle. Idén először készítettünk zweigelt rozé bort, aminek szintén csodálatosak a jegyei – mondta a borász. – A vörös fajták is a pincében vannak, ezeket nem redukciós eljárással, hanem hagyományos módon, kádakban erjesztettük. Szép, harmonikus és teltebb ízvilágú kékfrankos kerülhet a palackba. Kellemes borok készülnek, ugyanakkor szomorúak is vagyunk, ugyanis a koronavírus miatt beszűkültek az értékesítési lehetőségek. Az azonban segítség, hogy a kormányzati támogatásnak köszönhetően sikerült pótolni a bevételkieséseket.
A Soproni borvidéken dolgozó, fertőbozi Vincellér Borbirtok idén 3 különböző újbort készített, a megújult címkéjű palackok nemes ügyet támogatnak. A bevételéből – palackonként 50 forintot – adományoznak a Soproni Madármentő Alapítványnak.
– Bármit teszel, azt alázattal és szenvedéllyel tedd, máshogy nincs értelme – mondta Gaál Mária, miközben a tojásfestészetről mesélt. Több mint 40 év...
Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...