Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Kihaltnak hitt fajt találtak

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Több mint 200 őszi füzértekercset találtak Répceszemere mellett.

 A felfedezés azért különleges, mert a Kisalföldön kihaltként tartották számon a növényt, utolsó ismert előfordulása a Győrszentiván melletti Ujmajorban volt, ahol Polgár Sándor gyűjtötte 1934-ben. Idén Schmidt Dávid botanikus találta meg az új állományt Répceszemere mellett. A Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság botanikusai részletesen felmérték a lelőhelyet, és a mintegy 5 hektáros területen 216 példányt találtak, amely országos szinten is kiemelkedő. A következő napokban a környező legelőket is ellenőrzik, mert lehetséges, hogy máshol is megtelepedett a faj.

Az őszi füzértekercs évelő, lágyszárú, 7–20 centiméter magas. A növény igen lassan növekszik, nyolc évre van szüksége, hogy föld fölötti leveleket fejlesszen és újabb három évre, hogy virágozzon. Ezután sem virágzik minden évben, és rossz körülmények esetén leveleket sem növeszt. Augusztus végén jelenik meg rozettát formáló 3–7 levele. A levelek áttelelnek, majd nyár elejére (legkésőbb júliusra) elszáradnak. Néhány héttel később a halott tőlevélrózsa mellől nő ki a virágzat szára.

Száraz, közepesen száraz réteken, tisztásokon, legelőkön, gyümölcsösökben, bozótosokban fordul elő. Nem kedveli, ha a füvek összezárulnak fölötte, ezért elsősorban legeltetett, kaszált rétek növénye.

Az őszi füzértekercs elsősorban kaszált rétek növénye  Fotó: Fertő–Hanság Nemzeti Park – Takács Gábor

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...