Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kezdődik a fenyőszezon
A szakember szerint mielőtt bevisszük a majdani karácsonyfát a lakásba, érdemes vízben tárolni, hogy a lehető legtovább üde maradjon. Fotó: Filep István

A luc illatos, de viszonylag hamar lehullatja a tűleveleit

Kezdődik a fenyőszezon

| Madarász Réka | Zöld Sopron

A legtöbb helyen december 1-jén kezdték a fenyőfák árusítását. A legkeresettebbek továbbra is a nordmann-, a luc- és az ezüstfenyők. Bármelyik mellett is döntünk, mindnek megvan az előnye, illetve a hátránya.

Szerencsére egyre kevésbé él az a tévhit, hogy karácsonyfához az erdők kiirtása árán jutunk, a legtöbben ugyanis tudják, hogy ezek a fenyők faiskolákból származnak. Magyarországon 3000–3500 hektáron termesztenek kifejezetten erre a célra fenyőt, ez – ideértve a forgalmazást is – 600–700 családi gazdaságnak ad munkát. Őket is segíthetjük hazai fenyő vásárlásával.


– A nordmann- és jegenyefenyő ára az idén nem emelkedik, hiszen – a legnépszerűbb fajtákként – túltermesztés van belőle – tudtuk meg Kővári Zsolttól, a Kosárház tulajdonosától. – Forma és nagyság alapján határozzuk meg a fáink árát, de nagyjából hét–nyolcezer forint körül alakul a nordmann–jegenye méterára. Sok típusa létezik, az viszont mindegyikben közös, hogy körkörösen helyezkednek el az ágai. Ha gondosan ültetik, rendkívül szép formájú fa lesz belőle, mely azért is annyira közkedvelt, mert nem hullatja a levelét és tartós.

Azok, akik ragaszkodnak a békebeli ünnepek hangulatát idéző fenyőillathoz, inkább lucfenyőt visznek haza. Annak ellenére, hogy idén megemelkedett a beszerzési ára, még mindig majdnem fele annyiba kerül, mint a nordmann, 4000 forint körül van métere. Ideális választás azoknak, akik nem szeretik sokáig megtartani a fájukat, ugyanis hamar ledobja a tűleveleit.


– Az ezüstfenyő szintén 1–2 hét után elkezdi potyogtatni a tüskéit, melyek ráadásul még szúrnak is, ezért sem részesítik előnyben ezt a fajtát a kisgyermekes családok – folytatta Kővári Zsolt. – Cserébe viszont többnyire kifejezetten formás fa, mivel lassan növekszik. Ára az előző kettő között alakul, körülbelül 6000 forint méterenként. Mielőtt bevisszük a majdani karácsonyfát a lakásba, azt javaslom, tároljuk vízben, hogy üde maradjon. A díszítéssel pedig érdemes megvárnunk, hogy átvegye a fenyő a lakás hőmérsékletét, ha nem szeretnénk, hogy lógjanak az ágai. 

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...