Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kezdődhet az érdemi munka
Egy nagyon erősen leromlott állapotú területen kell olyan színvonalú idegenforgalmi központot kialakítani, hogy az versenyképes legyen a környező osztrák üdülőövezetekkel. Fotó: Sopronmédia

Fertő-part: A beruházás során kiemelt figyelmet kap a természeti környezet megóvása

Kezdődhet az érdemi munka

| Horváth Ferenc | Zöld Sopron

Megtörtént a munkaterület átadása, kezdődhet a mélyépítés és a területrendezés a Fertő-parton. A cölöpházak szerződését március 31-i hatállyal mondták fel.

– Az első szakasz kivitelezői szerződésében nettó 8.905.814.574 forint szerepel, ennek az átfutási ideje 16 hónap, tehát ennyi idő alatt kell kiépíteni az alapokat – tájékoztatta a Soproni Témát Kárpáti Béla, a Sopron–Fertő Fejlesztő Nonprofit Kft. vezérigazgatója. – Ez egy nagyon komplex kivitelezési munka. A következő időszakban a rendezési és földmunkák mellett kotrási és víziközmű-építési munkálatok kezdődnek. Megvalósul a belső locsoló- és szennyvíz-, valamint a belső csapadékvíz- és a belső vízhálózat kiépítése. Kialakítják az északi és déli vitorláskikötőt, valamint a csónak- és sétahajó-kikötőt. Fontos kiemelni, hogy a tervezési szakaszban használt ütemekről a kivitelezés során már nem beszélhetünk, mert a beruházás egységesen készül. Először tehát elkészül a teljes fejlesztés alapja. Ezt követően tulajdonképpen szintenként haladunk fölfelé, tehát most a mélyépítés és tereprendezés következik.

A vezérigazgatótól megtudtuk, az építkezéssel járó forgalom lehetséges környezeti terhelését előre felmérték a szakemberek, hatásvizsgálatokat végeztek. A természetvédelmi és környezetvédelmi hatóságokkal, valamint a Fertő–Hanság Nemzeti Parkkal egyeztetve tehermentesítő utakat jelöltek ki, amelyek nagyrészt kikerülik a lakott területeket, Sopront és Fertőrákost is. A kivitelező előzetes becslése szerint a járműforgalom nem haladja majd meg a napi 25 gépjárművet. Tehát nem igazak az ezzel kapcsolatos környezetrombolást jövendölő álhírek.

Kárpáti Béla szólt arról is, hogy a cölöpházakat el kell bontani, erről már értesítették a bérlőket.

– A cölöpházakkal kapcsolatban le kell szögezni néhány alapvető tényt – hangsúlyozta a vezérigazgató. – Ezek bérlemények, állami területen lévő horgászstégek, amelyekre bérleti szerződésük van az építmények tulajdonosainak. Ezeket a bérleti szerződéseket mondta fel most a tulajdonos, március 31-i hatállyal. Sajnos a szerződésekkel kapcsolatban is számos téves információt terjesztenek. Nincs olyan szerződés, amely örökbérletet biztosítana. A most érvényben lévő szerződéseket az előző vagyonkezelő, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvizig) kötötte a bérlőkkel még 1999-ben. Ezen szerződések mindegyike határozatlan időre szól, és rövid határidejű felmondást tartalmaz. A bérlők aláírták ezeket a feltételeket, tehát nem igaz, hogy 99 év vagy örök érvényű bérleti joguk lenne. Az is benne van a szerződésekben, hogy felmondás esetén nem jár kompenzáció, ezt is aláírták a bérlők. A szerződéseket 2016-ban módosították, de ez a módosítás csak a nemzeti vagyon védelméről szóló rendelkezés miatt történt, nem érintette a szerződés lényegét. Szó sem volt egyoldalú szerződésmódosításokról, hiszen ez a 2016-os módosítás közös megegyezéssel történt, mert a bérlők aláírták, vagyis mindenki tudatában volt annak, hogy a szerződése határozatlan időre szól, az bármikor felmondható, és kompenzáció sem jár érte. Ezt írták alá, ezt ők pontosan tudták.

Arra a kérdésre, hogy mi a helyzet a horgászokkal és a vitorlázókkal, a vezérigazgató elmondta: a bekötőutat ugyan lezárták, viszont a horgászegyesület vezetői azt kérték, hogy a csatorna bizonyos szakaszát használhassák, mert ott haltelepítés történt. A kivitelezővel egyeztetve erre lehetőségük lesz a horgászoknak. – Ezen kívül a vitorlázóegyesület versenyzői számára is megoldjuk, hogy edzéseket tarthassanak a tavon, a hajóik tárolására már találtunk is megoldást, így az ő felkészülésüket az építkezés alatt is biztosítjuk. Ezt nagyon fontosnak tartjuk, hiszen a fejlesztés egyik fontos eleme egy korszerű utánpótlás-nevelő vitorlásbázis kialakítása lesz, ahol méltó körülmények között készülhetnek a gyerekek.

A cölöpházaknak Nincs világörökségi értékük

A Fertő tavi Vízitelep területén nincs világörökségi érték, így egyetlen ottani épület sem áll világörökségi védettség alatt. A Fertő mint kultúrtáj nyerte el a világörökségi védettséget, nem pedig kizárólag épített öröksége miatt. Világörökségi érték a térségben például a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház vagy a sarródi tájházak, a cölöpházak modern vállalati üdülők, amelyek nagy része ma már osztrák magánkézben van, ezek nem képviselnek építészeti értelemben világörökségi értéket. A tervezés során készült világörökségi hatásvizsgálat sem határozott meg világörökségi szempontból értékes épületet a fejlesztési területen. Ugyanezt erősíti meg a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület és az ICOMOS (Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa) nemzetközi szakmai civil szervezet Magyar Nemzeti Bizottsága által kiadott állásfoglalás is.

Tizenkét hektáros ökopark és ökocentrum is épül

Ismert, hazánk egyik legnagyobb turisztikai beruházása kezdődött el a Fertő-parton. A fejlesztés a Modern Városok Program keretében valósul meg, mintegy 30 milliárd forintos állami támogatással. A beruházás több évtizedes elmaradást pótol, hiszen egy nagyon erősen leromlott állapotú területen kell olyan színvonalú idegenforgalmi központot kialakítani, hogy az versenyképes legyen a környező osztrák üdülőövezetekkel. A fejlesztés központi célkitűzése, hogy minél több közösségi használatú, élményt kínáló elem kerüljön a területre. A beruházás szempontjából kiemelt figyelmet kap a természeti környezet megóvása, az egész fejlesztés egyfajta területrekultivációnak is tekinthető, amelynek része, hogy az a lenyűgöző környezeti és kulturális érték, ami a Fertő-tájat meghatározza, megismerhető legyen egy helyen. A Fertő-part-fejlesztés keretében megépül egy 12 hektáros ökopark és egy hozzá kapcsolódó ökocentrum, amelyben egy kicsi lagúnán keresztül például megtekinthető lesz a nádas rejtett élővilága, de számtalan séta- és tanösvény is lesz, madarásztó, vidramegfigyelő állomás, és egy hatalmas akvárium segíti majd a természeti kincsek láthatóvá tételét.

Egykoron horgász­stégek voltak

A mostani cölöpházak helyén valamikor horgászstégek és rajtuk kicsi csónaktárolók létesültek. A cölöpházak jóval később épültek meg vállalati üdülők céljából, majd a privatizáció idején kezdtek magánkézbe kerülni, többségében osztrák magántulajdonba. Az épületek nem felelnek meg sem a hatályos környezetvédelmi, sem pedig a katasztrófavédelmi jogszabályoknak és előírásoknak. Érdemes tudni, hogy a Fertő tavi Vízitelep teljes egészében munkaterületté vált, ezért oda most csak a kivitelezést végzők mehetnek be, látogatók nem. Azok, akiknek bérleményük van a parton, bemehetnek – kizárólag az építményükhöz – a munkavédelmi előírásoknak megfelelően.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...