Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kevés méz lesz idén
– A méz nem csupán finom, de ebben a vírusos időszakban természetes immunerősítő – vallja a soproni Horváth Antal méhészmester Fotó: Filep István

Az akácot szinte teljesen tönkretette a tavaszi fagy

Kevés méz lesz idén

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Gyenge évet zárnak országszerte, így Sopronban és környékén is a méhészek: a mostoha időjárási viszonyok miatt a korábbinál jóval kevesebb volt a termés.

A soproni Horváth Antal közel másfél évtizede méhészkedik, ám ilyen rossz esztendőre nem emlékszik, mint az idei. – Tavasszal és nyáron hihetetlenül szélsőséges volt az időjárás, ami hátráltatta a növények fejlődését, ennek következtében a méhek jóval kevesebb mézet tudtak összegyűjteni – mesélte a méhészmester. – Bár a tavasz jól indult a virágzás szempontjából, ám jött egy hosszabb aszályos időszak, amit megsínylettek a növények. Az akácot szinte teljesen tönkretette a tavaszi három fagyhullám, sajnos az akácméz mennyisége idén a töredéke a megszokottnak.

Mindez a többi mézfajtánál is megfigyelhető, egyedüli kivétel a Sopronban és környékén tradicionális, egyedi ízvilággal, valamint magas ásványianyag-tartalommal rendelkező gesztenyeméz, amelynél nem lehet panasz a termés mennyiségére. A kevés méztermés az árakat is megemelte, az akácméz már május végén drágult, jelenleg egy üveg ebből a fajtából 2500–3000 forint körül mozog.

– A méz nem csupán finom, de ebben a vírusos időszakban természetes immunerősítő, csak napi egy-két teáskanálnyi fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünkért – emelte ki a szakember. – Magas az ásványianyag-tartalma: van benne kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium, cink és kis mennyiségben B-és C-vitamin. A sötétebb mézek a leggazdagabbak ásványi elemekben. Baktériumölő hatását már régóta ismerik, a népi gyógyászatban már évezredek óta használják fájdalomcsillapítóként és köptetőként. Mi otthon ezekben az őszi, téli hónapokban rendszeresen készítünk gyömbéres–citromos–mézes keveréket, amelyből rendszeresen fogyasztunk egy-egy kiskanállal: el is kerül minket a betegség.

A méhészmester másik „titkos fegyvere” a méhek által gyűjtött virágpor, amely szintén kedvező hatású, rendszeres fogyasztásával növelhető a stressztűrőképesség. Számos aminosavat, különböző vitaminokat és nélkülözhetetlen ásványi anyagokat tartalmaz. A virágpor és a méz együttes fogyasztása pedig még hatékonyabban erősíti immunrendszerünket.

„Lesz elég méz a belföldi fogyasztásra”

– Az idén is lesz elég méz Magyarországon, a méztermés és a tartalékok a mintegy 10 ezer tonna körüli belső fogyasztást a gyengébb eredmények ellenére is fedezi – közölte Nagy István agrárminiszter az MTI-vel. Az elmúlt öt év átlagos mézhozama 20 és 32 ezer tonna között volt, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) idén 14 ezer tonna méztermésre számít. A kormány a méhészeti ágazatnak egymilliárd forintot biztosít a koronavírus veszélyhelyzet miatti nehézségek kezelésére és a méhtartási kedv fenntartására. 

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...