Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Készüljünk karácsonyra!
Bíró Kata virágkötő szerint igazi családi program lehet az adventi koszorú elkészítése Fotó: Griechisch Tamás

A növények illata még meghittebbé teszi az ünnepvárást

Készüljünk karácsonyra!

| P. Horváth László | Zöld Sopron

Ha szeretnénk, hogy nyugodtabban teljen a karácsonyvárás időszaka, akkor ajánlatos már most nekikezdenünk az adventi koszorúk, asztali és ajtódíszek elkészítésének, illetve a lakás dekorálásának.

Néhány egyszerű ötlettel meghitté varázsolhatjuk az otthonunkat, ehhez pedig az kell, hogy készítsünk saját magunk karácsonyi figurákat, dekorációs kellékeket, gyönyörű díszeket.

– A karácsonyi ünnepre való lelki felkészülést is elősegíti, ha a családban közösen alkotjuk meg például az adventi koszorút, az asztali vagy éppen az ajtók, ablakok díszeit – mondta lapunknak Bíró Kata virágkötő. – Lehetőség szerint természetes alapanyagokat használjunk, hiszen a növények illata még meghittebbé teszi az ünnepvárást. Kedveltek a fenyőalapú koszorúk, de bármit felhasználhatunk, amit a kertben, természetben találunk: tobozokat, tujaágakat. Ugyanakkor a háztartásban is érdemes körülnézni. Jó kiinduló anyag lehet egy befőttes üveg is, amelyet tetszés szerint kifesthetünk, vagy ragaszthatunk rá figurákat. Adventi naptárat is készíthetünk: elegendő lehet kis zsebeket varrni egy szebb textilanyagra, s ezekbe az erszényekbe tehetünk mindenféle figurát, csokoládét.

Bíró Kata hozzátette: kedvelt formák az úgynevezett grincsfák is. Ez hálás választás, hisz öntözés és különösebb gondozás nélkül is díszítheti a lakásunkat.

A feljegyzések szerint az adventi koszorú ősét 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette: egy felfüggesztett szekérkeréken 24 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig. Így alakult ki később a négy gyertyából álló koszorú, melyen csak három szín dominálhatott: a zöld, amely a termést, a piros, amely az életet és a sárga vagy az arany, amely a fényt szimbolizálta. A gyertyák színe a katolikus vallást tisztelők körében egy rózsaszín kivételével lila, és a négy gyertya egy-egy fogalmat szimbolizál: hit, remény, szeretet és öröm.

Az adventi naptár használatának népszokása 1900 körül kezdődött, kialakulása egy német édesanyához kötődik, akinek kisfia, Gerhard már hetekkel az ünnep előtt türelmetlenkedett a karácsonyi ajándékok miatt. Az édesanya ezért egy játékot talált ki gyermeke számára: egy kemény papírlapot huszonnégy részre osztott, mindegyik részre rátűzött egy-egy darab csokoládét, majd megengedte, hogy a gyermek minden este megegyen egyet-egyet közülük.

Adventi díszek Erdei alapanyagokból

A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. szervezésében karácsonyváró programot tartanak november 30-án, szombaton a Károly-magaslati Ökoturisztikai Látogatóközpontban. Ezen a napon 10–12 óra között szakember irányítása mellett természetes alapanyagokból lehet majd adventi díszeket készíteni. 

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...