Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Készüljünk a parlagfűre!

| Madarász Réka | Zöld Sopron

A parlagfű-mentesítési program keretében a növényvédelmi hatóság idén is folytatni szeretné a helikopteres légi felderítést, a gazdálkodók és a lakosság körében pedig a korábbi években megkezdett ismeretterjesztő és figyelemfelhívó tevékenységét.

Tavaly megyénkben 234 hektárnyi terület volt parlagfűvel fertőzött. Ez kis mértékű növekedés az előző évhez képest, ugyanakkor a szennyezettség az eddigieknél kevesebb helyrajzi számot érintett. Jelentősebb fertőzés a nagyobb területeken gazdálkodóknál volt megfigyelhető az aratást követően, a nem megfelelően elvégzett tarlóápolási munkák miatt. A megyében összesen 51 helyszíni jegyzőkönyvet vettek fel – ebből 23-at Sopronban és környékén –, a kiszabott növényvédelmi bírság összege pedig 8.180.000 forint volt. Sopron környékén a legnagyobb parlagfűfertőzést Pusztacsalád (7,89 hektár) és Ágfalva (5,3 hektár) településeken találták. 

– Továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a gazdálkodóknak a napraforgó- és a szójakultúrák gyomirtására, valamint az aratást követően a tarlókezelési és -ápolási munkákra – emelte ki Szemerits Attila, a Győr–Moson–Sopron Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője. – A belterületi ingatlanok, illetve a települési pontszennyezések felszámolása érdekében rendkívül fontos lenne a jegyzők további közreműködése a mentesítésben.

A parlagfű elleni védekezésre számos gyomirtási technológia létezik, a hatékony védekezést már a gyomnövény 2–4 leveles állapotában meg kell kezdeni. A belterületi ingatlantulajdonosoknak a hatóság azt javasolja, hogy a parlagfüvet még a virágzás előtt gyökerestől távolítsák el a talajból, vagy kaszálják le a gyökérnyakhoz minél közelebb.

– Az elmúlt évben jelentős változást vezetett be a jogalkotó azzal, hogy a parlagfű elleni védekezést már nem határdátumhoz köti, hanem a parlagfű fejlődési szakaszát veszi figyelembe – tette hozzá Szemerits Attila. – Azokon a területeken, ahol a vegetációban előbbre tart a parlagfű fejlődése, a növényvédelmi hatóság akár már június elején is eljárást indíthat a fertőzött földterületek tulajdonosai ellen. 

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...