Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Készül az idei újbor
– Szépek, egészségesek a fürtök – mondta lapunknak Taschner Kurt szőlész–borász Fotó: Németh Péter

Egy hónap múlva kezdődhet a kékfrankos szürete

Készül az idei újbor

| P. Horváth László | Zöld Sopron

A Soproni borvidéken hagyományosan az Irsai Olivér szedésével kezdődik a szüret. Idén sem volt ez másként. A zászlóshajónak számító kékfrankos egy hónapig még a tőkéken érik.

Taschner Kurt már az elmúlt héten elkezdte a borvidék legkorábban érő fajtájának, az Irsai Olivérnek a szüretét. A Fertő-parti dűlőkben a munka hétfőn is folytatódott.

– Szépek, egészségesek a fürtök, a mennyiség talán elmarad az átlagostól, de a minőséggel és így az évjárattal sem lesz gond – mondta lapunknak a szőlész–borász. – A most leszüretelt szőlőt várhatóan három hét múlva palackozhatjuk. Üde, friss bor készül a korai fajtákból, így az Irsai Olivérből is. Ezen boroknak a hazai piacon megvan a kereslete.

Molnár Ákos, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke hozzátette: a borvidéken mind mennyiségben, mind minőségben jó termés várható. A fürtök fejlettségi állapota jelenleg a sokéves átlagnak megfelelő, így minden adott ahhoz, hogy a gazdák a lehető legjobbat hozzák ki a szőlőből.

– Sok idő van még hátra ahhoz, hogy a kékszőlők szürete elkezdődjön, és a tapasztalt szőlészek tudják: hiába dolgoztak jól egész évben, az időjárás bármikor közbeszólhat. Az elmúlt héten például a borvidékünkhöz tartozó Vaskeresztesen (Vas megye) akkora jégeső és szélvihar volt, hogy a termés teljesen megsemmisült.

Megtudtuk, a gazdák számára jó hír, hogy bár az év első felében jelentősen visszaesett a turizmus, így a szálláshelyek kevesebb bort rendeltek, ám a közelmúltban a kiskereskedelmi értékesítés emelkedésnek indult, azaz a boltokban a soproni borokat is keresik. 

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...