Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Készítsük fel őszre a kertünket!
Az ősszel együtt elérkezett a betakarítás, a szüret ideje, az almát is most szedik le fotóillusztráció

Készítsük fel őszre a kertünket!

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Lassan véget ér a vegetációs időszak, növényeink már nem fejlődnek, nem hoznak új hajtásokat, így – a nyugalmi időszak előkészítése érdekében – rengeteg teendőnk akad a kertben.

Szokták mondani: a tavaszt ősszel kell előkészíteni. Elérkezett a betakarítás ideje, a tavaszi munkánk gyümölcseit – a gyökérzöldségeket (burgonya, sárgarépa stb.) – szedjük fel, majd szárogatás után sötét, hűvös helyen tároljuk el télre. Az alma, körte, szilva érése is ezen időszakra esik, így ezek szüretelését is elkezdhetjük – érési állapottól függően. 

– Konyhakertünkbe már elvethetjük a korai fejes káposztát, szeptember közepéig–végéig pedig a hónapos retket, az áttelelő fejes salátát, a sóskát, a spenótot, a póréhagymát – ajánlotta Horváth Gábor, a Kisalföldi ASzC Roth-szakképző iskola kertészeti tangazdaságának vezetője. – Mielőtt minderre sort kerítenénk, készítsük elő a talajt, pótoljuk a tápanyagokat! A szerves trágya nagy előnye, hogy a kiürült tápanyagok pótlása mellett a talaj szerkezetére is kedvező hatást gyakorol. Az ősz folyamán kellő csapadék híján ügyeljünk az öntözésre és az ágyásaink gyommentesen tartására!

Ez a legmegfelelőbb időszak eperágyásunk kialakítására is. Az idén hozott indákat használhatjuk az ágyás frissítéséhez, ha pedig a növények már gyökeret is hoztak, ezekből új parcellákat alakíthatunk ki. Az évelő dísznövényeinket és az örökzöldeket is érdemes még a tél beállta előtt visszametszeni, formára alakítani, hogy télen a lehullott hó súlya ne tegyen kárt bennük.

– Hamarosan érik a dió, a terméshullást követően ilyenkor kell elvégezni a metszést – folytatta a szakember. – A nyár folyamán elszáradt évelőket, gyümölcsfákat kivághatjuk, majd a pótlásukról is gondoskodhatunk, de újak ültetésére is az ősz a legalkalmasabb. A termés betakarítása után, de még a levélhullás előtt érdemes gyümölcsfáinkat úgynevezett lemosó permetszerrel kezelni. Ezt azért is tartom különösen fontosnak, mivel a telek egyre enyhébbek, így a kórokozók, kártevők könnyebben átvészelik a hidegebb hónapokat, viszont egy nagy lémennyiségű, magasabb dózisú lemosó permetezéssel megszabadulhatunk tőlük.


Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...