Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kalandozások a természetben
A nemzeti park idén is szervez kenutúrákat a Fertő tavon Fotók: Fertő–Hanság nemzeti Park

Először hirdet családoknak egyhetes bentlakásos tábort a nemzeti park

Kalandozások a természetben

| Huszár Judit | Zöld Sopron

Tavaly kö­zel öt­ven­ezer regisztrált vendég látogatta a Fertő–Hanság Nemzeti Park programjait. Az idei szezon kínálatáról Goda István osztályvezetőt kérdeztük.

– Úgy láttam a nemzeti park honlapján, hogy több visszatérő programot is meghirdettek: túzokles, távcsöves csillagászati bemutató, világörökségi nap. Ezek korábban sikeresek voltak?

– Folyamatosan figyeljük az egyes programjaink látogatottságát, és igyekszünk az érdeklődők igényeit kielégíteni. Így vannak folyamatosan visszatérő, jól bejáratott programok, de vannak speciális, egy-egy alkalomra szervezett túrák is. A tavalyi évben közel ötvenezer regisztrált vendégünk volt. 2019-re is elkészült a nemzeti park igazgatóság programnaptára, ami nyomtatott és digitális formában is hozzáférhető. A honlapunkon (www.ferto-hansag.hu) minden meghirdetett program részletes ismertetője megtalálható, és a facebook-oldalunkat is érdemes követni.

– Idén is elindulnak a szolárhajók a Fertőn?

– Igen, rendszeresen meghirdetett programként június végétől indulnak, de addig is van néhány olyan rendezvény, amelyeken a szolárhajós túrát is ki lehet próbálni. Április 26–27–28-án mint a Pannon Természeti Élménynapok egyik programhelyszíne nemzeti parkunk is több rendezvénnyel várja az érdeklődőket. Köztük lesznek szolárhajós programok, madármegfigyelés a szikes tavaknál, túzokles a szomszédos ausztriai nemzeti parkban, illetve kimondottan a családokra építve egy egész napos program a lászlómajori Bemutató Majorság és Látogatóközpont területén „Fűben-fában orvosság” címmel.

– Milyen újdonságokkal készültek 2019-re?

– Idén 25 éves a közös magyar–osztrák nemzeti park, ennek jegyében az ausztriai oldalon és a magyar oldalon is tartunk programokat, ehhez kapcsolódik majd az októberi XIII. nyugat-dunántúli magyar szürke szarvasmarha tenyészbikaszemle és kirakodóvásár is. A nyári természetismereti táboraink nagy érdeklődés mellett zajlanak minden évben, a napközis és a bentlakásos táborok is sok visszatérő fiatalt fogadnak. Idén először hirdetünk családoknak egyhetes bentlakásos tábort színes programokkal. Azt tapasztaljuk, hogy korosztályok tekintetében elég „vegyes” a nemzeti park látogatóinak köre, de a többség a fiatalabb korosztályból kerül ki, illetve egyre több kisgyermekes család érkezik hozzánk. Sok kerékpáros turista jár térségünkben, ők két keréken fedezik fel a Fertő és a Hanság vidékét, a nemzeti parkot.

Népszerű program a madárgyűrűzés

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...