Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Jubileumi innoLignum
Az innoLignumon bemutatták a legmodernebb erdészeti és faipari eszközöket is Fotó: Leczovics Zsolt

A vásáron találkozik a gazdaság, a kutatás és az oktatás

Jubileumi innoLignum

| Pluzsik Tamás | Zöld Sopron

A Novomatic-arénában és környékén idén immáron tizedik alkalommal nyitotta meg kapuit az elmúlt héten az innoLignum Erdészeti és Faipari Szakvásár.

A vásár a Soproni Egyetemre mint tudásbázisra és a városra mint helyszínre, egyúttal mint a rendezvény támogatójára, valamint a szakma iránti elhivatottságot mutató kiállítókra épül évről évre – gazdag szakmai programmal, melynek része volt a Merre tovább faipar? címet viselő kétnapos konferencia is. Az érdeklődők többek között megtekinthettek egy asztalos és faesztergályos látványműhelyt, a gyerekeknek pedig egy kreatív erdei játszóház adott rendhagyó kikapcsolódást.

– Ebben az évben négyezer négyzetméteren több mint hetven kiállítóval találkozhatott a szakma és az érdeklődő nagyközönség – tudtuk meg Szalay Dórától, a rendező Sopron Holding Zrt. munkatársától. – A kiállítók között szép számmal vannak olyanok, akik eddig minden alkalommal jelen voltak a vásáron, őket dr. Fodor Tamás polgármester és Prof. dr. Náhlik András, a Soproni Egyetem rektora különdíjban részesítette a vásármegnyitón.

A megnyitón köszöntötte a résztvevőket dr. Fodor Tamás polgármester, aki hangsúlyozta, hogy nemcsak azért fontos ez az immáron hagyományos rendezvény, mert üzleti lehetőségeket kínál, hanem azért is, mert itt és ekkor a faipar és az erdészet témakörében találkozik a gazdaság, a kutatás és az oktatás.


Az innoLignum közönsége is megcsodálhatta Smidt Róbert szőgyéni szobrász és fafaragóművész Himnusz című táblaképét. A tíz négyzetméter nagyságú, 800 kilogramm súlyú, tölgyfából faragott alkotás a magyarság történelmét jeleníti meg.

– Hat év alatt készült el a táblakép, mely nagyon hosszú idő. Ez alatt az idő alatt a mindennapjaimat és az álmaimat is átjárta a készülő alkotás szellemisége – fogalmazott műve nagyközönség előtti bemutatásakor a művész.

A monumentális táblakép a vásár bezárását követően a Soproni Egyetem Ligneum látogatóközpontjában szeptember végéig tekinthető meg.

Smidt Róbert Himnusz című táblaképével Fotó: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...