Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Jótékony kutyások
7 kutya másfél éves tápmennyiségének megfelelő eledelt gyűjtöttek össze az önkéntesek

Jótékony kutyások

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Több mint 1800 kilogrammnyi kutyaeledelt gyűjtöttek össze a Soproni Kutyabarátok. A baráti társaságból szerveződött csoport az önkéntes befogadókat segíti a táppal. Azt vallják, hogy a négylábúaknak a családokban van a legjobb helyük.

Tremmel Nándor rendőr fő­­törzs­zász­lós, a Soproni Ren­­dőr­­ka­­pitányság kábítószer-kereső kutyavezetője, szolgálatirányítója. 1996 óta foglalkozik kutyakiképzéssel, ő alapította a Soproni Kutyabarátok Körét is. Mára már 1600 fős lett a társaság, minden hétvégén szerveznek közös sétákat, de kutyás extrém futásokon is részt vesznek. – Azt vallom, hogy nem elég megtanítani a ku­­tyáknak bizonyos mozdulatokat, az embereket is kell képezni hozzájuk – mondta Tremmel Nándor. – A felelősség kérdése megkerülhetetlen, hiszen minden olyan állatért felelősséggel tartozunk, akit hazaviszünk. Gondoskodnunk kell róluk és el kell fogadni, hogy máshogy működnek, mint az emberek.  

A szolgálatirányító igyekszik a tu­­dását átadni az érdeklődőknek, ugyanakkor a baráti körrel gyakran jótékonykodnak is. Most több mint 1800 kilogrammnyi ele­­­­delt gyűjtöttek össze, ezt olyan önkéntes befogadóknak adják, akik hazaviszik a megmen­­tett, rászoruló ebeket. Ez hét kutyának a másfél éves tápmennyisége.

– Az a legnagyobb embertelenség, ha a kutyának nincs gazdája, akkor lehet a „társadalomba” visszailleszteni, ha családba kerül – folytatta Tremmel Nándor. – Je­­­­lenleg körülbelül 30 mentett kutyát fogadtak be Sopronban és környékén az önkéntesek, 8–10 családról van szó. Ők időt, pénzt, fáradtságot nem sajnálnak, hogy megmentsék ezeket az állatokat.

A szakember hangsúlyozta: az a céljuk, hogy a felelős kutyatartást népszerűsítsék. Fontos ugyanis, hogy a tulajdonosok úgy tartsák a kutyákat, hogy az­­zal másokat ne zavarjanak.

Folyamatos konfliktust okoz, hogy a felelőtlen kutyatartók nem takarítják el az ürüléket az ebek után. Tremmel Nándor azt javasolja, hogy kutyavásárlás előtt mindenki tájékozódjon: a sa­­ját lehetőségei és igényei szerint válasszon négylábút. Egy nagy mozgásigényű vadászkutyát például nem célszerű kis lakásban tartani, mert attól sem az állat, sem a gazdája nem lesz boldog…

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...