Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Jön a parlagfűszezon
A gazdálkodóknak továbbra is kiemelt gondot kell fordítani a gyomirtásra Fotó: Soproni Téma-archívum

Jön a parlagfűszezon

| Madarász Réka | Zöld Sopron

A föld- és ingatlantulajdonosoknak minél előbb fel kell készülni a védekezésre, ha nem akarnak súlyos összegeket fizetni a parlagfű miatt. Tavaly összesen 8,1 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki a megyénkben.

Tavaly a nyár végi esős időjárás miatt az egész megyében, így Sopronban és környékén is az átlagosnál nagyobb volt a parlagfűvel fertőzöttség. Szemerits Attilától, a Győr–Moson–Sopron Megyei Kormányhivatal főosztályvezetőjétől megtudtuk: 2018-ban a megyében külterületen 185 hektáron volt erős a parlagfű-fertőzöttség. A szak­ügyintézők 87 helyszíni jegyzőkönyvet vettek fel, a növényvédelmi bírság összege átlagosan 50–150 ezer forint között mozgott, a legsúlyosabb 870 ezer forint volt.  

– A legfontosabb változás a tavalyi évhez képest, hogy akár már június elején eljárást indíthatnak a fertőzött földterületek tulajdonosai ellen – hangsúlyozta a megyei kormányhivatal főosztályvezetője. – Korábban a földhasználó köteles volt az adott év június 30-ig az ingatlanán a parlagfű virágbimbójának a kialakulását megakadályozni, ezt követően pedig ezt az állapotot a vegetációs időszakban folyamatosan fenntartani. Az idei évtől a védekezést nem kötik dátumhoz, tehát ha előbbre tart a parlagfű fejlődése, akár már előbb is elindulhatnak a felderítések.

A parlagfű-mentesítési program mintegy húszéves Magyarországon. A tavalyi év kivételével javuló tendencia figyelhető meg. A gazdálkodóknak továbbra is kiemelt gondot kell fordítani a napraforgó és a szója gyomirtására, valamint az aratást követően a tarlókezelési és -ápolási munkákra, ugyanis az elmúlt években a legnagyobb fertőzést pont ezeken a területeken tapasztalták.

– Folytatni kívánjuk a rendkívül hatékony helikopteres légi felderítést, mivel ezzel a módszerrel akár két–három nap alatt az egész megye feltérképezhető – zárta Szemerits Attila. – A belterületek tulajdonosai számára pedig azt javaslom: a leghatékonyabb védekezés, ha a parlagfüvet még a virágzás előtt gyökerestől eltávolítják a talajból.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...