Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Jó ütemben halad a beruházás
A felső látványterv a Fertő-parti beruházást mutatja be, az alsó a korábbi vízitelepet, amelyen jelölik a felül is látható új csatornát.

Fertő-part: Nemzetközi szabványok szerinti környezetvédelem, korszerű körülmények

Jó ütemben halad a beruházás

| Horváth Ferenc | Zöld Sopron

Az alaptalan kritikák és gáncsoskodások ellenére is ütemezetten halad a Fertő tavi sport- és szabadidőközpont építése. Erről múlt héten a sajtó képviselői is meggyőződhettek.

Mint ismert, a Fertő parton valósul meg – kormányzati támogatásból – az ország legnagyobb turisztikai beruházása. Az építkezés jelenlegi állását a helyszínen mutatta be a sajtó képviselőinek Kárpáti Béla, a Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Kft. vezérigazgatója. A fejlesztés főbb elemei: a strand, a kikötők, a sportközpont, a kemping, a 12 hektáros ökocentrum, illetve az apartmanházak és a szálloda. A bejárás kezdetén Kárpáti Béla elmondta, a szakemberek a beruházás megkezdése előtt monitorozták az élővilágot, és az építkezés ideje alatt is folyamatosak az ellenőrzések. A vízminőséget akkreditált laborban vizsgálják. Mérik azt is, hogy nincsenek-e a határon átnyúló fény- és zajszennyeződések, biológiai károsodások. Az eddigi rendkívül szigorú, nemzetközi sztenderdeken alapuló vizsgálatok mindent rendben találtak. Érdekesség, hogy az üzemeltetés megkezdését követően még egy évig lesznek környezetvédelmi ellenőrzések. A fejlesztés területén jelenleg a mélyépítési és kotrási munkálatok zajlanak, párhuzamosan az infrastruktúra (víz, csatorna, áram, a parkolóban olajfogó), valamint a véd- és támfalak kiépítésével. A részletekről Katona Tibor műszaki projektvezető beszélt. A munkálatok várhatóan a jövő év tavaszán, kora nyarán fejeződnek be, ezt követően kezdődhet a magasépítés, vagyis a tervezett létesítmények megvalósítása.

Mint megtudtuk, bővül a kikötő, a sportközpont és a kiszolgáló létesítmények – a napi használaton túl – alkalmasak lesznek akár télen is edzőtáborok, tanfolyamok megtartására. Itt otthonra találnak nemcsak a pecások és a vitorlások, de a többi vízi sport rajongói is. A strandon több medence épül, részben a gyerekeknek, részben pedig a felnőtteknek. Itt úszótanfolyamokat is lehet majd tartani. Dr. Kalmár Sándor természetvédelmi szakértő a leendő ökocentrum helyszínén arról tájékoztatott, hogy megőrizték a természeti adottságokat, sőt egy belső vizes élőhelyet is létrehoznak, hogy például a jelenleginél is több madárfaj leljen otthonra. Az ökocentrum különböző szintjein bemutatják a tó élővilágát, a nádasokat és a madárvilágot is, de lesz itt előadóterem, laboratórium, hogy a gyerekek kísérleteket, vizsgálatokat végezzenek. Épül egy új csatorna, amely mintegy bekeretezi a fejlesztési területet, összekötve különböző pontjait, ugyanakkor evezős és kajakos tanpályaként is működik majd.

Kárpáti Béla kiemelte, a fejlesztés környezetbarát, nem sérti a természetvédelmi értékeket, nincsenek Ausztriába átnyúló negatív hatásai sem. A Fertő-parti beruházás összes eleme azt szolgálja, hogy a családok és a sportolók korszerű körülmények között tölthessék el szabadidejüket, a lehető legnagyobb összhangban a természettel.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...