Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Itt van a bodzaszezon!
Sokan tömény szörpöt készítenek a bodzából, de frissítő üdítőital tökéletes alapanyaga is lehet. Fotó: Filep István

A virágzatot mindig az alsó szárrésszel együtt kell lemetszeni

Itt van a bodzaszezon!

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Sopronban és környékén számtalan helyen szedhetjük ezekben a hetekben az édes, mézes illatú bodzát, amely nemcsak nagyon egészséges, hanem sokrétűen felhasználható.

Kiss-Szabó Renáta, A Vidék Minősége: Alpokalja–Fertőtáj védjegyes termelőjének egyik kedvenc növénye a bodza, az ernyős virágokból készített szörpjei messze földön híresek. Vajon hol érdemes gyűjteni a növényt? – tettem fel a kérdést.

– A bodza virágait ne forgalmas utak mellől szedjük, hiszen nem szabad őket átmosni, különben pont a virágpor veszik el, amely a legértékesebb része a virágnak – válaszolta Kiss-Szabó Renáta. – Érdemes hegyekről, dombokról, erdei tisztásokról, erdőszélekről, esetleg házak kerítése mellől gyűjteni a bodzát. A legjobb, ha a betakarítás száraz, napos időben történik. Amire tanácsos figyelni a szedésnél, hogy a virágzatot mindig az alsó szárrésszel együtt kell lemetszeni. Ezeket szellősen helyezzük a tiszta edénybe vagy kosárba, mert a virágok könnyen megsérülhetnek.

A legtöbben szörpöt készítenek a bodzából. A szakember arra figyelmeztet, hogy mielőtt nekiállnák a munkának, szedjük a virágot minél kisebb részekre, minél kevesebb zöld szár maradjon benne. Több víz és kevesebb cukor hozzáadásával frissítő üdítőital tökéletes alapanyaga is lehet. Kiss-Szabó Renáta a következő módon dolgozza fel ezekben a hetekben a bodza virágát:

– Amikor bodzaszörpöt készítek, akkor elsőként tömény szirupot főzök, egy liter vízhez 1 kilogramm körüli cukrot teszek, a forrás után hagyom kicsit hűlni, utána teszem bele a virágfejeket a szirupba, lenyomkodom, biocitromot karikázok a tetejére, és egy kis citromsavat teszek hozzá, majd 2–3 napig benne hagyom, hogy szépen átvegye az édes ízt. Ezt követően kidobom a virágfejeket, leszűröm, még egyszer átforralom, majd sütőben sterilizált üvegekbe töltöm, és száraz dunsztba rakom, ez után bármeddig eláll. Egy–hat arányban szoktam hígítani, és egy kis citromkarikával, mentalevéllel vagy citromfűvel dobom fel.

Környékünkön népszerű étel a palacsintatésztába mártott, majd kisütött rántott bodzavirág.

Egészségünkre több szempontból is pozitív hatást gyakorol. Meghűléses, megfázásos megbetegedés esetén remek választás a bodzából készített tea, amely lázcsillapító, gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatással is bír.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...