Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Itt a palántázás ideje
– Nem érdemes túl korán kiültetni a palántákat, hiszen hamar „megfázhatnak” – nyilatkozta ­lapunknak Horváth Gábor, a Roth-szakképző kertészeti tangazdaságának vezetője.

Kiültetés előtt mindenképp figyeljük az időjárás-előrejelzést!

Itt a palántázás ideje

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Ha nem vetettük el időben a magokat, vagy nem a várakozásainknak megfelelően fejlődtek a növények, ne aggódjunk, hiszen a palántanevelés összetett és sok odafigyelést igénylő feladat.

Természetesen ilyenkor már a legtöbb ezzel foglalkozó szakember, őstermelő megkezdte a palánták árusítását, így könnyedén be tudjuk szerezni a zöldségeskertünkbe való paradicsomot, paprikát. Mikor érdemes kiültetni a megvásárolt vagy felnevelt palántáinkat? – vetődik fel sokunkban a kérdés.

– Április közepétől már jelentősen csökken a fagykárok kockázata, de azt szokták mondani, hogy a legbiztonságosabb, ha a fagyosszentek (május 12–14.) elmúltával telepítjük ki cseperedő növényeinket – tudtuk meg Horváth Gábortól, a Kisalföldi ASzC Roth szakképző iskola kertészeti tangazdaságának vezetőjétől. – Természetesen még ezt követően is lehetnek szélsőséges viszonyok, melyek ártalmait takarással vagy árnyékolással tudjuk mérsékelni.

A korai erős napfény, az ilyenkor szokásos erős szelek, valamint az éjszakai hidegek megviselhetik a frissen vásárolt palántákat, ezért mielőtt kitennénk az időjárás viszontagságainak, érdemes edzeni azokat. Ezt a folyamatot a legtöbb ezzel foglalkozó szakember és árusító már részben megkezdi azzal, hogy fűtött termesztőberendezésből fűtetlenbe helyezi át a palántákat értékesítés előtt. Ám még így is óriási változást jelent nekik a kinti környezet.

– Ha kedvező az időjárás, kiültetés előtt helyezzük ki a palántákat nap közben a szabadba egy félárnyékos, szélvédett helyre, majd éjszakára vigyük vissza egy melegebb, fedett helyiségbe! – ajánlotta Horváth Gábor. – Nyolc–tíz nap elteltével már készen állnak a kiültetésre. Természetesen figyeljük az időjá­rás-előrejelzést! Nem érdemes túl korán kiültetni őket, hiszen a palánták hamar „megfázhatnak”, melynek tüneteit gyorsan látni is fogjuk: lassan fejlődnek, később kezdenek el virágozni a növények, az erősen tűző nap pedig a leveleiket perzselheti meg.

Ideális ültetési időpont lehet egy borús, de meleg nap vagy valamely kora reggeli és késő délutáni óra. Ültetés után a palántákat alaposan öntözzük be, valamint tömörítsük a gyökérzónájukban a talajt!

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...