Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ismét orchideatúra

Ismét orchideatúra

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. és a Soproni Városszépítő Egyesület május 20-ra hirdeti meg a Szárhalmi-erdőbe vezető orchideatúrát.

A kiránduláson a résztvevők várhatóan 3–4 or­­­chidea-, magyar néven kosborfajt figyelhetnek meg. A ta­­lálkozó a 6. számú városi autóbusz Tómalom-fürdői megállójánál lesz 9.30-kor, a túrázók ugyanide térnek vissza fél 12 körül. A világörökségi védettségű Szárhalmi-erdő a Keleti-Mészkő-Alpok és a Kis-Kárpátok között „hídszerepet” tölt be, társulási és fajgazdagsága európai összevetésben is kiemelkedően értékes.

Egymás mellett élnek itt magashegységek és síkvidéki sztyepprétek fajai (például kökörcsinek, árvalányhaj). Hazánk csaknem minden cserjéje, több száz lágyszárú növény és számos madár és rovar megfigyelése nyújt élményt az ér­­dek­­lődőknek. A felismerésben tanárok, mérnökök, egy-egy faj bemutatását vállaló családok, tanulók segítségére számíthatunk.  

A szervezők kérik, hogy a tú­­rán résztvevők hozzanak magukkal színes „kihúzót” vagy ceruzát, a kullancsok ellen zárt öltözékkel és vegyszeres riasztóval védekezzenek.

Andrássy Péter

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...