Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Ismét kezdődik a kullancsszezon

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Az enyhe tél kedvezett a kullancsok elszaporodásának – mondta Kapiller Zoltán István, a Magyar Kullancsszövetség elnöke. – A magyarországi állomány lényegesen nagyobb, mint 10–15 éve, ez a talaj menti fagyok hiányával magyarázható.

Kapiller Zoltán hangsúlyozta, a kullancsok egyre több betegséget hordoznak. Február végén, március elején indult el a nagy tavaszi rajzásuk, amely augusztus közepéig tart, ekkor a kánikula elől pár hétre elvonulnak. Ősszel viszont ismét megkezdődik egy kisebb lefutású rajzás, amely november végig tart.  

Győr–Moson–Sopron, Vas, illetve Zala megye különösen fertőzött területnek számít. A hazai kullancsok által terjesztett betegségek közül egyet vírus, a többit baktériumok, paraziták okozzák. Leggyakoribb a Lyme-kór, évente több mint ezer fertőzöttet regisztrálnak. Második helyen az agyvelőgyulladás áll évi 60–70 megbetegedéssel. Ez utóbbi az egyetlen, kullancs által közvetített betegség, amely ellen létezik védőoltás.  

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...