Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ismét ingyenes vizsgálat
– Ha valaki gombavizsgálatra jön, fontos, hogy elhozza a teljes gombatestet – hangsúlyozta Hegedüsné Németh Ildikó gombaszakellenőr. Fotó: Filep István

Csak azokat a gombákat szedjük, amelyeket jól ismerünk!

Ismét ingyenes vizsgálat

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Már a megújult és frissen átadott piacon várja az ingyenes gombavizsgálatra érkezőket Hegedüsné Németh Ildikó. Az elkötelezett gombaszakellenőr szívesen osztja meg tapasztalatait a hobbigombászokkal, és azt is elárulta: új gombászklubot alapítottak Sopronban.

Az új gombaszakellenőr hatalmas lelkesedéssel vág neki a feladatnak a soproni piacon. Ahogy sokan mások, Hegedüsné Németh Ildikó is a pandémia kezdetével töltött több időt a természetben. Az akkori esős évnek köszönhetően a közeli erdő tele volt színes, szebbnél szebb gombákkal, amelyek akkor még ismeretlenek voltak számára.

– Sopronban épp ekkor hirdettek gombaszakellenőr-tanfolyamot, ahol huszonkilenc társammal vágtunk neki a tanulásnak – mesélte mosolyogva Hegedüsné Németh Ildikó. – Egy éven keresztül jártuk a Sopron környéki és az őrségi erdőket, rengeteg elméleti oktatáson, kötelező gyakorlaton és táborokban ismerkedtünk meg a gombák világával, országával, amely teljesen behálózza a felszín alatt a Földet.

A szakember szerint csak azokat a gombákat szabadna leszednünk étkezési célra, amelyeket már jól ismerünk, ugyanis a legtöbbjüknek van tévesztő párja. A gyilkos galócát például sok más gombafajjal össze lehet keverni. Ráadásul a mérgezés tünetei csak 8–12 óra után jelentkeznek (csillapíthatatlan hányás, hasmenés), és egy-két nap után már nincs mit tenni, hiszen a méreg felszívódott a májban.

– Képről fazékba nem határozunk – tette hozzá a szakellenőr. – Vagyis ha valaki gombavizsgálatra jön, fontos, hogy elhozza a teljes gombatestet. Bizonyos határozóbélyegekhez fontos a szaglás, a tapintás. Az sem mindegy, hogy milyen környezetben találta a gombát, ugyanis egyes fajok bizonyos fákkal élnek szimbiózisban, mások pedig korhadékbontók. Lényegesnek tartom azt is, hogy a hobbigombászoknak átadjam az alapvető információkat a környéken fellelhető gombafajokról, a helyes gombagyűjtés írott és íratlan szabályairól.

Ildikótól megtudtuk azt is, hogy a közelmúltban neves szakemberek részvételével megalakult a Hifa Liga Gombász Klub Sopronban, amelyhez még csatlakozhatnak azok, akik tagjai szeretnének lenni egy gombaismereteket átadó, túrákat szervező baráti körnek. A klub a Facebookon várja a jelentkezéseket.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Erdei találkozási pont

Erdei találkozási pont

2024. 06. 12. | Köves Andrea

Felavatták a hétvégén a Károly-kilátóval szemben található Z-, azaz Zérókövet, amely a soproni természetjárók összetartozását jelképezi.

Virágos erkélyek

Virágos erkélyek

2024. 06. 12. | Madarász Réka

A növények amellett, hogy barátságosabbá teszik az erkélyünket, egyéb hasznot is hozhatnak: távol tarthatják a rovarokat, szúnyogokat. Viszont érdemes...