Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Irtják a szúnyogokat
A nagyobb területek felett repülővel juttatták ki a szúnyogirtó szert Fotó: Illusztráció

Az esőt követő meleget szeretik legjobban a rovarok

Irtják a szúnyogokat

| P. Horváth László | Zöld Sopron

Sopronban, illetve a Fertő tó térségében az elmúlt napokban elkezdődött a szúnyogok biológiai módszerrel történő gyérítése. Azonban ez a módszer sem váltja ki – a légi úton történő – kémiai beavatkozást.

Az országban elsők között városunkban és a Fertő tavi nádasban kezdték meg a szakemberek a szúnyoglárvák biológiai úton történő gyérítését. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a nagyobb területek felett repülővel, illetve autóval juttatták ki a szert. A nehezen megközelíthető helyeken pedig kézi erővel, permetezővel védekeztek. Az eljárás során egy baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a természetben is előforduló talajlakó baktérium egy olyan méreganyagot termel, amely kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, minden más élőlényre teljesen ártalmatlan. A munkát idén is az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) felügyeli és szervezi.

– Sopron környékén, a Fertő tónál első körben mintegy kétszáz hektárnyi területet érintett a védekezés – mondta a Soproni Témának Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, az OKF megbízott szóvivője. – A munkában részt vevő szakemberek rendkívül jó helyismerettel rendelkeznek. Rendszeresen felkeresik és méréseket végeznek azokon a vizes, vize­nyős helyeken, ahol a tapasztalatok szerint a szúnyogok nagy számban előfordulhatnak. Az adatokat folyamatosan elemzik, és szükség esetén folytatható a védekezés.

A szóvivő felhívta a figyelmet: a mostani esős időjárást követően a kertekben minden edényben, lavórban, vödörben és kaspóban összegyűlik annyi víz, amennyiben már szaporodni tudnak a szúnyogok. Ha nincs szükségünk a vízre, öntsük ki, ha pedig igen, fedjük le. Ezzel nagymértékben hozzájárulunk a szúnyogirtás sikeréhez. Egy vödörben ugyanis több ezer lárva is kifejlődhet. A szúnyogok jelentős része magántelkeken fejlődik, oda pedig a központi szúnyoggyérítés során végzett biológiai kezelés nem jut el. Éppen ezért elengedhetetlenül fontos a lakosság együttműködése.

– A biológiai módszer nem váltja ki a kémiai gyérítést, de fokozza annak az eredményességét – tette hozzá Mukics Dániel. –Azt, hogy az adott térségben, így Sopronban és a Fertő tónál mikor száll fel a repülő, a szúnyogok száma határozza meg. Minden a központi gyérítés keretében történik, ám az egyes önkormányzatok dönthetnek úgy is, hogy saját költségükből külön irtást rendelnek meg.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...