Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

A fenyőfákat érdemes víztartályos talpba helyezni, így tartósabbak lesznek

Illatos karácsonyfák az ünnepre

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Jézus születéséről a keresztények sokféleképpen emlékeznek meg a világ minden részén, egy valami azonban mindenütt közös: az ünnepkör fő szimbóluma és kelléke, a karácsonyfa.

Napjainkban egyre népszerűbbek a műfenyők, melyekre sokaknak lelkiismereti okokból, illetve környezettudatossági szempontok alapján esik a választásuk. A karácsony előtt árusított örökzöldek azonban szinte teljes egészében karácsonyfatelepekről származnak, így senkinek sem kell aggódnia amiatt, hogy kipusztulnának a fenyvesek.

– A termelésből származó fák számos fajtáját megtaláljuk az árusítóhelyeken. Kiválasztásuknál sok esetben a fő szempont az, hogy mennyibe kerülnek – osztotta meg velünk tapasztalatait Horváth Gábor, a Roth-középiskola kertészeti tangazdaságának vezetője. – A nordmann fenyő (kaukázusi jegenyefenyő) a legjobb döntés, ha még februárban is gyönyörködni szeretnénk karácsonyfánkban. Tűlevelei száradás után sem hullanak le, az illata sem múlik el egyhamar, ám ennek a legborsosabb az ára.

Talán a legnépszerűbb fenyőfa karácsonykor hazánkban az ezüstfenyő (szúrós lucfenyő). Rengeteg ága, sűrű lombozata miatt rendkívül mutatós. Nem olcsó, nagyon jó a lombtartó képessége, de ha megszárad a fa, lehullanak a levelei. Szintén elterjedt a luc (közönséges lucfenyő). Csodálatos illata az ünnep hangulatát idézi, az ára is kedvező, nagy hátránya azonban, hogy hamar kiszárad a fűtött lakásban, és szinte egy hét múltán már le is dobja a tűleveleit. A duglászfenyő inkább díszítésre alkalmas fajta. A feketefenyő vagy erdei fenyő hosszú, kettesével álló tűleveleiről ismert, emiatt, illetve ritka ágrendszerének köszönhetően a díszítése is nehézségekbe ütközik. A kolorádófenyő látványos, ezüstös, 3–8 centiméteres tűlevelekkel rendelkezik, melyeket vastag viaszréteg borít. Pompás karácsonyfa készíthető belőle.

– Ha kiválasztottuk a pénztárcánknak és igényeinknek megfelelő fenyőfát, érdemes víztartályos karácsonyfatalpat beszereznünk – tette hozzá a szakember. – A fenyő naponta akár fél liter vizet is felszívhat. Mielőtt belehelyeznénk a fát a vizes talpba, érdemes a törzse végéből egy keveset levágnunk, eltávolítva az esetlegesen elzáródott pórusokat, így könnyebben jut az örökzöld ismét nedvességhez, és tovább maradhat a lakásunk dísze.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...