Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Illatos citrusok
Kui Biborka, a Soproni Egyetem botanikus kertjének munkatársa egy citromfával Fotó: Griechisch Tamás

Illatos citrusok

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Egyre több otthon ékességei a szépséges, illatos citrom- vagy narancsfák. A szakember szerint nem ördöngösség ezek gondozása, csupán néhány szabályt érdemes betartani nevelésük során.

– A citrusok már régóta közkedvelt szobanövényekké váltak, mivel kellemes mediterrán hangulatot és illatot kölcsönöznek a lakásnak, és magjaik könnyen csíráznak, elültetéstől számítva egy-két héten belül megjelennek a pici apró csíranövények, így általuk könnyen sikerélményt élhetnek meg a növénykedvelők – avatott be a részletekbe Kui Biborka, a Soproni Egyetem botanikus kertjének munkatársa. – Ráadásul mutatós, érdekes ágrendszerük, bőrszerű, csillogó leveleik, igen látványos, csodaszép virágjaik, valamint ízletes terméseik mind hozzájárulnak népszerűségükhöz. 

A citrusok 1–3 éves kor között kezdenek el virágot hozni – emelte ki a szakember. A saját ültetésű magokból kikelt növényeket először szemezni vagy oltani kell, ellenkező esetben nem hoznak majd termést. A kertészetben vásárolt példányokat ajánlott átültetni. A cserép aljába agyaggranulátumot, apró kavicsréteget vagy akár törött cserepet érdemes elhelyezni a jó vízelvezetés érdekében, és ha még jobb termést szeretnénk, akkor speciális földkeveréket ajánlott használni. Optimális fejlődésükhöz tápdús, laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj szükséges. A gyakori öntözés nem maradhat el a citrusoknál. A fiatal növényeket az első években az új hajtások visszacsípésével alakítani kell, míg a következő években csak ritkítások szükségesek a koronán.

– Nyáron a szabadban tartott növények lombozata egészségesebb, tartósabb, kevésbé érzékeny a környezeti tényezők hirtelen változásaira. A szabadban tartott fácskákat, bokrokat az erős napsütéstől, erős széltől és száraz környezettől védeni kell. Meleg nyári időszakokban gyakoribb öntözéssel és lombpermetezéssel védhetjük növényeinket – tette hozzá Kui Biborka. – Lakásban kedvelik a meleg, napos, fényes helyet, így déli fekvésű ablakokban érzik jól magukat, ahol naponta minimum 10 órán keresztül éri őket a nap. A citrusok számára a legjobb a hidegházi teleltetés: fűtetlen télikert, beépített balkon, veranda, de a növények fagypont alatt elpusztulnak.

A citrom- és narancsfák ellenségei a levéltetvek és a pajzstetvek, amely ellen a fogkefétől és a szappanos víztől kezdve a környezetbarát vegyszerekig több mindennel védekezhetünk. 

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...