Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

HulladékRadar

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Jó ötlet volt a HulladékRadar nevű, okostelefonra telepíthető alkalmazás kifejlesztése – ezt bizonyította az elmúlt hetekben Sopronban és a város térségében tartott hulladékgyűjtési akció is.

Az elmúlt heti lapszámunkban megírtuk (Megtisztították a soproni erdőt, Soproni Téma, 2020. december 9.), a Tanulmányi Erdőgazdaság munkatársai a kirándulók, az erdőjárók jelzésének köszönhetően tizenkét illegális szemétlerakót számoltak fel, de a Fertő–Hanság Nemzeti Parkhoz is érkezett már bejelentés ezzel a módszerrel. A kormány az önkormányzatok, civil szervezetek, egyes cégek részére 13 milliárd forintot biztosított a Tisztítsuk meg az országot! program idei első ütemére. Ennek keretében keresték fel a HulladékRadaron keresztül bejelentett helyszíneket. 

A tapasztalatok szerint döntően a vasútvonalak és a közúthálózat mentén, pihenőhelyeknél, benzinkutak környékén, folyópartokon, erdőkben, nemzeti parki területeken, önkormányzati külterületeken és eldugott közterületen jellemző az illegális hulladéklerakás.

A HulladékRadar az Android operációs rendszerű eszközökön 5.0 vagy ennél újabb verzióval működik. Az iOS alkalmazás 11.0 vagy újabb verziója szükséges a használatához. Egy rövid regisztráció után már indíthatjuk is a programot, amely úgy működik, hogy a felhasználó lefényképezi a hulladékot, majd azt a felületen megtalálható címre elküldi. Az adatokat feldolgozó szervezet a bejelentést továbbítja az illetékes szakhatóságok felé. Itt jelzik a terület tulajdonosának, hogy intézkedjen a hulladék elszállításáról.

A szakemberek szerint hatalmas előrelépés lenne, ha sikerülne Magyarországon az illegális hulladéklerakókat felszámolni, azonban ez nem elegendő, mivel az is fontos, hogy újabb illegális lerakók ne keletkezzenek. Ezért kialakítják az illegális hulladéktól megtisztított területek felügyeletét, a leginkább érintett körzeteket a jövőben kamerákkal is megfigyelhetik majd.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...