Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hősokk az erdőkben
Az elszáradt kocsánytalan tölgyek is a klímaváltozásra utalnak

Rangos folyóiratban publikált a soproni kutató

Hősokk az erdőkben

| Köves Andrea | Zöld Sopron

A világ egyik legrangosabb természettudományi folyóiratában, a Science-ben jelent meg nemrégiben egy fontos cikk az erdők egészségi állapotával kapcsolatban. A szerzők között van dr. Berki Imre, a Soproni Egyetem docense is.

A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának kutatója évtizedek óta vizsgálja, hogy a klímaváltozás mely fafajokat pusztítja leginkább. Nemcsak a gyors melegedés okoz problémákat, hanem az is, hogy az elmúlt évtizedekben egyre kevesebb a csapadék, ami hazánkra is jellemző. Mindez az erdőkben: az ott élő állatokban, növényekben is jelentős változásokat okoz.

– Nagy öröm számomra, hogy Florian Zellweger, a svájci tájvédelmi kutatóközpont és a Cambridge Egyetem tudósa által összefogott nemzetközi kutatócsoporthoz csatlakozhattam, így én is hozzájárulhattam egy fajsúlyos téma publikálásához – mesélte az egyetemi docens. – A téma, úgy érzem, nem csupán a kutatók számára fontos, hanem mindenkinek, aki szeret az erdőben túrázni, élvezi a természet adta szépségeket.

A soproni kutató is azt vizsgálja, hogy vajon mit okoz az erdei élőlények számára a globális melegedés. Mint kiderült: hősokkot eredményezhet a jelenség elsősorban az aljnövényzet számára. Ha a lombkorona sűrű, akkor az fékezi az alatta élő szervezetek túlmelegedését, viszont ha lékek keletkeznek rajta, ugrásszerűen megnő alatta a hőmérséklet. A most megjelent tanulmány először támasztotta alá számokkal a lombkorona alatti klímaváltozást. A tanulmányuk alapjául szolgáló adatok egy hosszú távú, csaknem 3000 helyszínt megfigyelő projektből származnak. Mint kiderült, az erdők hőmérséklete a lombkorona vastagságától is függ: ha túl meleg van, a hűvöset kedvelő erdőlakók vagy kipusztulnak, vagy elnyomják őket a forróságot kedvelő fajok. Mindez felborítja az erdők biodiverzitását, azaz az élővilág sokféleségét. A kutató szerint ennek mérsékléséhez az egyének, társadalmi csoportok és szervezetek együttműködése is szükséges: az oktatásnak kiemelt szerepe van a változások elérésében.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...