Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hogy túléljék a nyaralást...
A szakember szerint nyaralás előtt érdemes a szobanövényeket lezuhanyozni, és húzzuk egy naptól távoli, világos helyre azokat! Fotó: Filep István

A növényeknek semmi nem árt jobban, mint a lehúzott redőny

Hogy túléljék a nyaralást...

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Ha nyaralni megyünk, érdemes szoba-, balkon- és kiültetett növényeinkről előre gondoskodnunk. Van néhány jól bevált trükk, melyekkel akár egy hosszabb kiruccanást is túlélhetnek.

Mivel általánosságban igaz, hogy minél több földben van a növény, annál nagyobb az esélye arra, hogy a távolból táplálékot tudjon magához venni, a legveszélyeztetettebbek a szobanövényeink, aztán következnek a balkonnövények, legvégül pedig a szabadföldbe kiültetettek.

– A szobanövényeket elindulás előtt zuhanyozzuk le, és húzzuk egy naptól távoli, világos helyre! – ajánlotta dr. Tuba Katalin, a Soproni Egyetem Erdő- és Természeti Erőforrás-gazdálkodási Intézetének egyetemi docense. – A növényeknek semmi nem árt jobban, mint a lehúzott redőny, ezért ha be akarjuk sötétíteni a lakást, hagyjunk egy helyiséget világosan, és oda csoportosítsuk őket. Egy vízzel feltöltött lavór a közelükben kellemesebb mikroklímát biztosít számukra. Léteznek már önlocsoló berendezések is, de könnyen fabrikálhatunk ilyet saját kezűleg is. Kisebb cserép esetében fogjunk egy régi, vastag cipőfűzőt, és az egyik végét tegyük az öntözendő növényhez, a másikat pedig egy vizes edénybe. Ez folyamatosan adagolni fogja a vizet a növénynek.

Nagy cserép esetében fúrjuk ki egy másfél literes üres palack kupakját, csavarjuk rá az üvegre, töltsük fel a palackot félig vízzel, tegyük fejjel lefelé a virágföldbe, és fúrjunk a palack aljára is 2–3 lyukat!

– Ha rendszeresen utazunk, már előre készülhetünk vízmegkötő anyagokkal, illetve agyaggömböt is helyezhetünk a cserép aljára – folytatta a kertészmérnök. – A növényeinket ne hagyjuk tőzegben, hanem ültessük át őket B típusú virágföldbe! A balkonnövények túlélését szintén elősegíti a víztároló cserép és a vízzel telt lavór. Ha világos a fürdőszobánk, az értékesebb növényeinket bevihetjük, és rátehetjük egy régi, vizes törölközőre a kádban. Ha nagyobb talajfelszín áll a rendelkezésünkre, vizes kavicsokkal is befedhetjük a növény földjét, amit elutazás előtt érdemes jó alaposan belocsolnunk. A kinti növények tovább fogják bírni öntözés nélkül, ha belocsolás után leterítjük köréjük a levágott fűnyesedéket.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Erdei találkozási pont

Erdei találkozási pont

2024. 06. 12. | Köves Andrea

Felavatták a hétvégén a Károly-kilátóval szemben található Z-, azaz Zérókövet, amely a soproni természetjárók összetartozását jelképezi.

Virágos erkélyek

Virágos erkélyek

2024. 06. 12. | Madarász Réka

A növények amellett, hogy barátságosabbá teszik az erkélyünket, egyéb hasznot is hozhatnak: távol tarthatják a rovarokat, szúnyogokat. Viszont érdemes...