Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hiánypótló új kötet
Dr. Gerencsér Kinga új könyvével. Fotó: Filep István

A fa ezer arca: A jövőben is pótolhatatlan nyersanyag

Hiánypótló új kötet

| Köves Andrea | Zöld Sopron

A Faműves mesterségek című kötet után újabb hiánypótló kiadvánnyal lepte meg olvasóközönségét dr. Gerencsér Kinga, a Soproni Egyetem címzetes tanára.

A fa ezer arca című igényes kivitelű, fotókkal gazdagon illusztrált kötet izgalmas történeteken, példákon keresztül mutatja be: milyen pótolhatatlan életünkben a fa mint nyersanyag és mint élő anyag. Dr. Gerencsér Kinga több mint négy évtizede elkötelezett „fás” szakember, nyugdíjazása után úgy gondolta: a megszerzett ismereteit megosztja másokkal is olvasmányos formában.

– Nehéz válogatni a kötetben szereplő sok-sok érdekes, izgalmas téma közül – mesélte a szerző, miközben átlapozta a könyvet. – Az erdőfürdőzéstől, az élőfa-szobrászattól kezdve a világító fával való kísérleteken, a faölelésen át a lombkoronaházak, -hotelek és -éttermek felsorolásáig széles a paletta. Utánajártam annak is, hogy milyen gyógyhatásai vannak a fák leveleiből és virágaiból készített teáknak, krémeknek, fürdőknek, és melyik fa termése mire jó, illetve a fák nedvei milyen kincseket rejtenek.

A kötetből azt is megismerhetjük, hogy mennyiféle alapanyag készíthető a fa testéből, miképpen ihlette meg Gaudít egy nyírfasor a kőkatedrális megalkotásánál, milyen előnyei vannak a fából való építkezésnek. Kiderül az is, hogy vajon miért a jövő nyersanyaga a fa, miért fontos a klímavédelem szempontjából a faültetés. Megismerkedhetünk a teqball-lal, a labdarúgás és az asztalitenisz elemeinek kombinálásával kialakított sportággal, amelynek alapja egy magyar fejlesztésű, fa felhasználásával készült, különlegesen meghajlított asztal. Rácsodálkozhatunk, mennyiféle formában és színben jelenik meg tárgyainkban a fa, hogyan szolgálja kikapcsolódásunkat, szellemi, fizikai feltöltődésünket és mindennapi életünk szebbé, barátságosabbá tételét. A kötet a Cédrus Könyvkereskedésben vásárolható meg.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...