Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Használjunk kevesebb műanyagot!

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

A jövőben Magyarországon is tervezik az egyszer használatos műanyagok betiltását.

A tervezett szabályok megtiltják az olyan eldobható műanyagok használatát, amelyek alternatív termékekkel helyettesíthetőek. Ilyenek az egyszer használatos tányérok, evőeszközök (villák, kések, kanalak és pálcikák), szívószálak, fültisztítók, léggömbök pálcikái, és az úgynevezett oxidatív úton lebomló műanyagok, ételtartók és expandált polisztirolból készült poharak. 

Tervek születtek a hulladékok újrahasznosításáról is. Így az Európai Unió tagállamainak 2029-re a műanyag flakonok 90 százalékát össze kell gyűjteniük, a műanyag palackoknak 2025-re legalább 25 százalékban, 2030-ra pedig már 30 százalékban újrahasznosított anyagból kell állni.

A szakemberek szerint a műanyag evőeszközök helyett elérhetők fém vagy fa alternatívák is, amelyek jóval környezetkímélőbbek plasztik társaiknál. Ma már az otthoni konyhai eszközök esetében is találhatunk a szilikon ecsetek, műanyag szedőkanalak helyett fából készült termékeket, esetleg fémet, bambuszt vagy üveget.

A PET-palackok sorozatos újravásárlása helyett az üvegből vagy fémből készült kulacsok széles skálájából választhatunk fenntarthatóbb megoldást, amelyet mindenhova magunkkal vihetünk. Találkozhatunk fémből, bambuszból vagy üvegből készült szívószálakkal is.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...