Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Gondoskodjunk a hagymásokról!
Ahhoz, hogy tavasszal ilyen szép legyen a jácint, most fontos a hagymák gondozása, ültetése. Fotó: Soproni Téma-archivum

Gondoskodjunk a hagymásokról!

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Bár az őszi színkavalkád méltán köti le a figyelmünket, nem árt a tavaszra is gondolnunk: itt az ideje, hogy megkezdjük a hagymás növények elültetését.

Most kell felhozni a pincéből az elvirágzás után eddig pihentetett tulipán-, krókusz-, liliom-, ciklámen-, írisz- és jácinthagymákat. Az újonnan vásárolt virághagymákkal „kesztyűs kézzel” bánjunk, ugyanis a kereskedelmi forgalomban csávázott, kórokozók és kártevők ellen védett hagymákat forgalmaznak.

– Mielőtt elültetnénk őket, készítsük elő számukra a talajt! Ássuk fel, gereblyézzük át a földet, ezzel fellazítva a területet, ahova ültetni kívánunk – javasolta Jády-Mórocz Lívia virágkötő. – Minél naposabb helyet válasszunk a virágainknak! A gyommentes, tápanyagban dús területen a fajtának megfelelő mélységbe és távolságra ültessük a hagymáinkat!

Ha a hagyma magasságát megszorozzuk hárommal, megkapjuk, hogy milyen mélyre ültessük azt. (Például ha 4 centiméteres a hagyma, akkor 12 centiméter mélyre kerüljön a földbe!) Miután elültettük őket, a téli időszakban már nincs dolgunk a hagymákkal, mivel a növény fejlődéséhez szükséges tápanyagot és nedvességet már tartalmazza.

– Az utóbbi években a klasszikus tavaszi hagymás virágok mindig megújuló fajtái mellett egyre változatosabb színekben és formákban hódítanak a díszhagymák – zárta Jády-Mórocz Lívia. – Két kedvencem a bunkós hagyma (Allium sphaerocephalon) és az óriás díszhagyma (Allium giganteum).

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...